Hoe bevordert u uw eigen geluk?

Hoe bevordert u uw eigen geluk?

Geluk kan een levensgeschenk zijn en duikt dan als het ware verrassend op, als een wilde plant die groeit waar je het niet zou verwachten. Zo'n plant kunt u echter ook zelf kweken, en uw werk als tuinier kan schitterende bloemen voortbrengen!

Een aantal psychologen van het laboratorium "Positieve emoties en psychofysiologie" van de universiteit van Michigan voerde het volgende experiment uit. Ze vroegen aan studenten om gedurende één maand elke avond de volgende vraag te beantwoorden: "Welke positieve elementen kan ik uit de voorbije dag halen, zowel uit de meevallers als uit de tegenslagen, zowel uit belangrijke als uit schijnbaar betekenisloze gebeurtenissen?"

Een maand later waren de studenten in positieve zin veranderd: hun psychische weerstand lag ver boven het gemiddelde. We kunnen dus wel degelijk onze frustratiedrempel voor negatieve ervaringen verhogen en nog meer leren te genieten van onze positieve ervaringen, gewoon door onze instelling te veranderen.

Als u altijd wilt bijleren, zult u automatisch gelukkiger worden. Zit u zich daarentegen voortdurend inwendig op te vreten, dan raakt u onvermijdelijk verzuurd. Evident, zegt u? Misschien wel, maar waarom passen we het dan niet met z'n allen toe?

Een ander voorbeeld: één van mijn patiënten maakte me dolblij toen hij me vertelde wat hij op zijn eentje had ontdekt, zonder dergelijke universitaire experimenten af te wachten: "Elke avond vóór het slapengaan stel ik me dezelfde vraag: wat heb ik vandaag geleerd, wat heeft de dag me bijgebracht?" Al tientallen jaren lang stelde hij zich elke avond systematisch die vraag. Resultaat: ondanks zware tegenslagen is het een rasechte filosoof, een ongelofelijke levenskunstenaar die openstaat voor anderen en goed kan luisteren! U wilt gelukkiger worden? Maakt dan vanaf vandaag elke avond een korte positieve balans op van de voorbije dag. U zult zien: in enkele weken tijd zult u in positieve zin veranderd zijn. Leer die oefening ook aan uw omgeving. Want gedeeld geluk, is dubbel geluk!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/03/2011
Origineel artikel geschreven door op 14/09/2004

Vindt u het artikel interessant?