• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe bereidt u zich psychologisch en qua voeding voor op een marathonvergadering?

Hoe bereidt u zich psychologisch en qua voeding voor op een marathonvergadering? U hebt regelmatig werkvergaderingen, waarvan sommige op een heuse marathon uitdraaien. Hoe bereidt u zich zo goed mogelijk voor, zodat u ze in topvorm kunt aanvatten? Ziehier enkele tips en trucs om alert en reactief te blijven.

De dag ervoor

Ontspan u. Blijf vooral 's avonds niet op kantoor hangen, onder voorwendsel dat u uw voorbereiding op de vergadering wilt afmaken. Ga aan het einde van uw werkdag naar huis, zoals gewoonlijk, of zelfs iets vroeger, kwestie van u te ontspannen. Het beste is om wat te sporten, joggen bijvoorbeeld, maar zonder te forceren, want het is de bedoeling dat u uw batterijen oplaadt en uw kop leegmaakt, om de stress van u af te schudden. Zo'n lichte tot matige lichaamsbeweging bevordert trouwens een verkwikkende slaap. Eet iets: niet te veel, maar ook niet te weinig. Neig niet naar anorexia ("Er zit een knoop in mijn maag, ik krijg niets door mijn keel), maar ook niet naar boulimie ("Ik sla nu zoveel mogelijk reserves op, om morgen een maximum aan energie te hebben"). Eet vooral trage koolhydraten (zetmeelproducten, granen, droge groenten, bladgroenten). Vermijd moeilijk verteerbare, vette producten (meeneemgerechten, rood vlees, zware sausen, gefrituurde gerechten, …). Ban alle opwekkende stoffen, zoals koffie en alcohol. Met vrienden op restaurant of op café gaan, is uiteraard af te raden: uitgaan is vermoeiend, bemoeilijkt het inslapen en leidt algauw tot excessen, zowel qua eten als qua drinken. Streef naar een verkwikkende slaap. Ook hier zijn extremen te mijden. Ga niet al om 21 uur slapen bijvoorbeeld: de kans is groot dat u niet meteen inslaapt en nodeloos gestrest raakt. Verkies activiteiten die het inslapen bevorderen: een rustige sfeer, tv-kijken, lezen,… Ga liever slapen op het gewone uur.

's Morgens

Sla het ontbijt niet over. Om fit te zijn, mag u vooral niet met een lege maag vertrekken. Maar u mag ook niet om het even wat eten. Uw ontbijt moet granen bevatten (een kom melk met granen, boterhammen, beschuit, …). Ook te veel koffie is uit den boze, want het is niet de bedoeling dat u nerveus aankomt op de vergadering! Opgelet voor energierijke producten en dranken. Vermijd te veel suiker. Suikerrijke producten geven weliswaar energie, maar na die energieopstoot volgt in de voormiddag onvermijdelijk de te duchten inzinking. Trage koolhydraten genieten de voorkeur: ze zorgen ervoor dat u het de hele voormiddag uithoudt zonder risico op een plotselinge hypoglykemieaanval.

Artikel gepubliceerd door op 08/06/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten