Hoe beleef je seks na borstkanker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/12/2015 - 15h39
-A +A

Na borstkanker kan seks een probleem zijn. In veel gevallen worden vrouwen naast de kankerbehandelingen (chirurgie, radiotherapie, chemotherapie) ook geconfronteerd met de symptomen van een artificiële menopauze, wat niet meteen rijmt met een kwaliteitsvol seksleven. Dr. David Elia*, vice-voorzitter van de Franse Association pour l'après cancer du sein (AFSACS), vertelt er meer over.

PUB

Wat zijn de gevolgen van borstkanker op het vlak van seksualiteit?

Dr. David Elia: Wij artsen hebben altijd de gewoonte om bij vrouwen die borstkanker gehad hebben te peilen naar de kwaliteit van hun seksleven dat het om heel wat redenen hard te verduren kan krijgen. De borst is een erotisch geladen geslachtsorgaan dat een rol speelt bij de verleidelijkheid van de vrouw. Als die borst geraakt wordt door een ziekte die dodelijk kan zijn, dan is het normaal dat de seksualiteit bij sommige vrouwen verstoord wordt. Verwarring is er ook bij heel wat partners die soms met angst voor kanker kampen. De remming is nog groter wanneer kanker voorkomt in de borst, een orgaan dat beladen is met symboliek.

Kankerpatiënten moeten ook naar de dienst oncologie, een wereld waar niemand graag deel van wil uitmaken. Men ontmoet er andere patiënten en men maakt kennis met dramatische situaties. Iemand die borstkanker heeft, denkt aan leven en dood, wat niet rijmt met seks.

Daarbij komt nog dat de borst 'verminkt' wordt (chirurgie, radiotherapie, chemotherapie). Er kunnen littekens zijn, misvormingen of een borst die weggenomen wordt en gereconstrueerd moet worden. De borst kan minder gevoelig zijn. Dat alles maakt dat de kwaliteit van het seksleven bij een aantal vrouwen op een laag pitje staat.
Chemotherapie betreft bovendien het hele lichaam: men voelt zich alles behalve goed en vermoeidheid, moedeloosheid en angst hebben een nefaste invloed op de seksualiteit.

Niet al die factoren komen voor bij elke vrouw en ook niet noodzakelijk samen. Een behoorlijk aantal vrouwen zijn niet somber of angstig en hebben een seksueel leven dat niet overhoop ligt. Het hangt af van de manier waarop men over de ziekte denkt en wat ze teweeg brengt.
Maar voor de meeste vrouwen heeft borstkanker een nefaste invloed op de seksualiteit, door een tekort aan oestrogeen wat zich vertaalt in een menopauze.

Waarom kampen vrouwen die borstkanker hadden met een tekort aan oestrogenen?

Dr. David Elia: Bij jonge vrouwen (35-45 haar) veroorzaken behandelingen zoals bijvoorbeeld chemotherapie een kunstmatige of vroegtijdige menopauze. Oudere vrouwen die al in de menopauze zijn moeten de hormonale substitutietherapie stopzetten. Uiteindelijk moeten de vrouwen naast de nadelen van de behandelingen ook afrekenen met de symptomen van de menpauze.

Vrouwen in de menopauze die geen hormonale substitutietherapie volgen, omdat ze geen last hebben van de menopauze, worden niet noodzakelijk gespaard omdat men steeds vaker anti-aromatasen voorschrijft. Dat zijn relatief recente geneesmiddelen die heel doeltreffend blijken te zijn om recidieven en metastasen van borstkanker te bestrijden. Maar de aromatase inhibitoren leiden tot een tekort aan oestrogenen wat gepaard gaat met de klassieke symptomen van de menopauze: opvliegers, vaginale droogheid, verminderd libido, gewrichtspijn, enz.

Maar in de realiteit komen niet àl die klachten voor. De protocollen, de reacties op de behandelingen en de symptomen zijn bij iedereen anders. De behandeling van borstkanker is voor sommige vrouwen behoorlijk zwaar, maar andere vrouwen zien ze als draaglijk.
Als er problemen zijn met het seksleven, dan moet men daarover praten met de arts. Hij kan oplossingen aanreiken.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/12/2015 - 15h39

* Dr. David Elia is gynaecoloog en auteur van heel wat publicaties voor het grote publiek.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Meer artikels