Hiv-zelftest vanaf vandaag beschikbaar!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/11/2016 - 09h41
-A +A

Vanaf vandaag kunnen mensen in de apotheek een zelftest te krijgen waarmee ze zich eigenhandig en thuis kunnen screenen op hiv en aids.

PUB

Aids opsporen bij u thuis

Even prikken in een vingertop, 15 minuten wachten en u weet of u zich zorgen moet maken over een mogelijke besmetting met het aidsvirus (op voorwaarde wel dat de meest recente blootstelling aan het virus minstens drie maanden geleden heeft plaatsgevonden). Dat is wat de nieuwe test die vandaag in de handel komt ons belooft. De test kost zo’n 25 euro. Als het resultaat positief is en er in het lichaam dus een virus aanwezig is, moet de uitslag nog worden bevestigd door een analyse in een laboratorium. Dat gebeurt op voorschrift van een arts.

Enkele minuten…en in volkomen privacy

Voor Axone Pharma, de firma die de test op de markt brengt, is het doel duidelijk: de tijd tussen de besmetting met het hiv-virus en de diagnose verkorten. Die bedraagt nu nog meer dan twee jaar ! Volgens een studie die verricht werd in Frankrijk - daar zijn de tests al te krijgen - kan hiermee een doelgroep worden bereikt die niet geneigd is zich op de traditionele manier te laten screenen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/11/2016 - 09h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Een nieuw soort geneesmiddel tegen aids Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

In de Verenigde Staten heeft een nieuw soort geneesmiddel tegen aids onlangs een vergunning gekregen voor het in de handel brengen. Het verhindert dat het virus kan doordringen in de cellen van het organisme. Het product zou de komende maanden ook in...

Hiv: zelftests te krijgen in de apotheek Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Sinds 23 november zijn in België zelftests voor hiv-screening vrij in de apotheek te koop. Ze zijn zonder medisch voorschrift te krijgen en vormen een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen aids.

1 december 2003: Wereldaidsdag Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

1 december is uitgeroepen tot Wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met het aids-virus. In België zijn het er ongeveer 14.000, en elke dag worden twee tot drie nieuwe gevallen van seropositiviteit opgespoord.

Meer artikels