• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hij nodigt me niet terug uit...

Hij nodigt me niet terug uit...Als je iemand uitnodigt voor een avondje bij je thuis, verwacht je achteraf een uitnodiging terug. Als die uitblijft ben je ontgoocheld, gekwetst, misschien zelfs kwaad… Waarom deze reactie?

Een gebrek aan zelfvertrouwen

Door iemand bij je thuis uit te nodigen laat je blijken dat je die persoon waardeert. Dan verwacht je op jouw beurt een blijk van waardering terug, een soort erkenning. Als die uitnodiging er dan niet komt, reageren veel mensen in de zin van: "Hij (of zij) heeft geen zin om me te ontmoeten. Hij zal me wel niet interessant vinden." Bij mensen met een gebrekkig zelfvertrouwen kan een "niet-uitnodiging" het negatieve zelfbeeld nog versterken: "Blijkbaar ben ik de moeite niet". De zaak wordt als een vernedering beschouwd en vernietigt het beetje zelfvertrouwen dat er misschien nog was.

Diverse redenen

Iemand die genoeg zelfvertrouwen heeft zal op deze situatie anders reageren. Stel jezelf de vraag waarom je niet wordt uitgenodigd. Probeer je vijf minuten in de ander te verplaatsen. Je zult een heleboel redenen vinden waarom je niet wordt uitgenodigd en die niets met je persoon te maken hebben. Misschien was je gast erg onder de indruk van je woning en vindt hij het vervelend om je in zijn eenvoudig tweekamerflatje uit te nodigen. Misschien gaat het om een koppel met relatieproblemen. Ze hebben heel veel gehad aan je uitnodiging, maar hebben de energie niet om bij hen thuis ook zoiets te organiseren. Misschien is iemand in hun familie zwaar ziek en was het avondje uit voor hen een aangename verstrooiing, maar staat hun hoofd er nu niet naar om leuke dingen te bedenken…Als je jezelf door een gebrek aan zelfvertrouwen niet belangrijk genoeg vindt, kan dat erop wijzen dat je persoonlijke ontwikkeling in een wat infantiele fase is blijven steken. Een kind heeft namelijk de neiging om zichzelf als het middelpunt van de wereld te zien. Elke gebeurtenis wordt geïnterpreteerd met "Het is mijn schuld als…". In werkelijkheid draait de wereld helemaal om niemand en zijn er heel wat factoren buiten je kleine ik die je niet kent en zelfs niet vermoedt…Vrienden nodig je uit om gezellig samen te zijn en niet om te bewijzen dat je interessant bent en de moeite waard om zelf ook uitgenodigd te worden. Anders zou het louter gaan om een soort uitwisseling van wederzijdse erkenning, in plaats van om het plezier van echte vriendschap zonder verdere berekening.Er bestaan natuurlijk netwerken van relaties die uitsluitend die wederzijdse erkenning tot doel hebben, maar die geven niet dezelfde voldoening. Vriendschap is gratis en geen koopwaar die geruild kan worden. Het is van een andere orde.Slotsom: probeer te geven zonder iets te verwachten. Je zult merken dat de personen die jij waardeert meestal evenveel waardering hebben voor jou. Laat hen gerust zien dat je hen mag, want je weet zelf hoe aangenaam dat is.

Artikel gepubliceerd door op 14/03/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten