• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Raadplegingen (959)
 • Commentaren (0)

High Dose Rate (HDR) Brachytherapie

Duur: 
1,55 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

HDR (High Dose Rate) brachytherapie is een revolutionaire nieuwe vorm van inwendige bestraling. Hierbij wordt ziek weefsel tijdelijk blootgesteld aan een hoge stralingsdosis. Onder observatie met CT- en röntgenapparatuur wordt met een bronchoscoop een katheter naar de plaats van de bronchustumor geleid en daar gepositioneerd.

Het andere uiteinde van deze katheter is verbonden met een computergestuurd apparaat. Dit apparaat stuurt een klein radioactief metalen bolletje, of zaadje, door de katheter. De katheter geleidt het zaadje naar het tumorgebied. Door bijstelling van de plaatsingsduur en de positie van de zaadjes kan de stralingsdosis in verschillende delen van de tumor worden geregeld.

Het belangrijkste doel van HDR brachytherapie is het afgeven van korte, nauwkeurig afgemeten stralingsdoses aan een tumor, waarbij gezond weefsel zo min mogelijk aan de straling wordt blootgesteld. Na een serie behandelingen wordt de katheter, en daarmee de radioactieve bolletjes, uit het lichaam verwijderd. Brachytherapie kan ook worden gebruikt voor de behandeling van prostaat- en borstkanker.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de LogoZenneland
Door LogoZenneland 22/06/15 - 10.16
Je kan dikkedarmkanker vroegtijdig opsporen! www.bevolkingsonderzoek.be: op deze website vind je meer informatie over het gratis bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Ben je een Vlaming tussen 56 ...

Uw interactief gedeelte over Kankers

Neem deel aan de meest recente discussies