Het sick building syndrome

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/02/2009 - 00h00
-A +A

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, bekneld gevoel op de borst, duizeligheid, misselijkheid... Herkent u deze symptomen of hebt u op het werk collega's die erover klagen? Misschien gaat het wel om het "sick building syndrome"...

Als uw werkomgeving u ziek maakt...


Het "sick building syndrome", letterlijk vertaald het ziek-door-gebouwen-syndroom, werd voor het eerst beschreven in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het kwam voor bij werknemer die werkten in nieuwe kantoren. Studies hebben sindsdien aangetoond dat het "sick building syndrome" ook kan voorkomen in ziekenhuizen en scholen.

Het eerste opvallende kenmerk van dit syndroom is dat het over het algemeen niet optreedt bij één persoon, maar bij een hele groep. Het gaat dus niet om individuele gevallen, maar doet zich het vaakst voor bij meerdere werknemers uit eenzelfde gebouw. Doorgaans gaat het om gesloten bureauruimtes met een ventilatiesysteem.

Het tweede kenmerk van dit fenomeen komt van de symptomen. Die zijn uiteenlopend, niet-specifiek en onschuldig: zware vermoeidheid, prikkelbaarheid, duizeligheid, misselijkheid, irritatie van de ogen, neusverkoudheid, bekneld gevoel op de borst, meer luchtwegeninfecties dan normaal, enz.

Waaraan is het "sick building syndrome" te wijten?


Wetenschappers hebben een aantal risicofactoren duidelijk kunnen identificeren. Het kan gaan om biologische factoren zoals de aanwezigheid van micro-organismen of schimmel in het gebouw; om fysieke factoren zoals een temperatuur boven 22°C of een te hoge of te lage vochtigheidsgraad ; om chemische factoren zoals dampen van formaldehyde, ozon, ftalaten, stof van papier, dampen geproduceerd door fotokopieermachines en printers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/02/2009 - 00h00 Norbäck D. et coll., Current Opinion on Allergy Clinical Immunology, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Als uw werkplek u ziek maakt Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

U hebt op het werk geregeld of zelfs dagelijks last van een zware kop, prikkende ogen, een schorre keel, concentratiestoornissen en zelfs moeite om wakker te blijven? Dan hebt u misschien wel het "Sick Building Syndrome" (ook wel "gebouwgerelateerde...

Het syndroom van Costen Geüpdatet op 17/02/2015 - 15h01

Het syndroom van Costen of het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelf...

Is uw werkplek verontreinigd? Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het is iedereen al wel eens opgevallen, 's morgens, op straat; op weg naar het werk: dat het milieu verontreinigd is. Maar hebt u ook al eens gedacht aan het milieu van de werkplek? Ook die plek is vervuild , zo blijkt.

Meer artikels