• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Het sick building syndrome

Het sick building syndromeVermoeidheid, prikkelbaarheid, bekneld gevoel op de borst, duizeligheid, misselijkheid... Herkent u deze symptomen of hebt u op het werk collega's die erover klagen? Misschien gaat het wel om het "sick building syndrome"...

Als uw werkomgeving u ziek maakt...


Het "sick building syndrome", letterlijk vertaald het ziek-door-gebouwen-syndroom, werd voor het eerst beschreven in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het kwam voor bij werknemer die werkten in nieuwe kantoren. Studies hebben sindsdien aangetoond dat het "sick building syndrome" ook kan voorkomen in ziekenhuizen en scholen.

Het eerste opvallende kenmerk van dit syndroom is dat het over het algemeen niet optreedt bij één persoon, maar bij een hele groep. Het gaat dus niet om individuele gevallen, maar doet zich het vaakst voor bij meerdere werknemers uit eenzelfde gebouw. Doorgaans gaat het om gesloten bureauruimtes met een ventilatiesysteem.

Het tweede kenmerk van dit fenomeen komt van de symptomen. Die zijn uiteenlopend, niet-specifiek en onschuldig: zware vermoeidheid, prikkelbaarheid, duizeligheid, misselijkheid, irritatie van de ogen, neusverkoudheid, bekneld gevoel op de borst, meer luchtwegeninfecties dan normaal, enz.

Waaraan is het "sick building syndrome" te wijten?


Wetenschappers hebben een aantal risicofactoren duidelijk kunnen identificeren. Het kan gaan om biologische factoren zoals de aanwezigheid van micro-organismen of schimmel in het gebouw; om fysieke factoren zoals een temperatuur boven 22°C of een te hoge of te lage vochtigheidsgraad ; om chemische factoren zoals dampen van formaldehyde, ozon, ftalaten, stof van papier, dampen geproduceerd door fotokopieermachines en printers.

Artikel gepubliceerd door op 16/02/2009

Bronnen: Norbäck D. et coll., Current Opinion on Allergy Clinical Immunology, 2009.

Vindt u het artikel interessant?