• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Het seizoen van de mijten begint!

Het seizoen van de mijten begint!

Iedereen denkt dat de zomer het seizoen bij uitstek van de allergieën is. Want de zomer is toch het hooikoortsseizoen... Allergieën voor mijten komen heel veel voor, maar om verschillende redenen ontwikkelen ze zich sterker in de winter. Tekst en uitleg over dit fenomeen in drie vragen.

Waarom komen allergieën voor mijten meer voor in de herfst en de winter?

Mijten vervuilen het hele jaar door onze woningen, maar ze hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekjes. Ze nestelen zich onder meer in hoofdkussens, matrassen, tapijten, zetels en stoffen knuffeldieren en vermeerderen zich. En ze doen dat sneller in de herfst en de winter. Dan is het koud en vochtig en verwarmen we de woning en luchten we ook minder.

Wat zijn de symptomen van een allergie voor mijten?

Mijten veroorzaken aandoeningen van de luchtwegen, maar ze zijn vaak ook in het spel bij huid- en oogaandoeningen. De meest voorkomende aandoening is allergische rinitis: een lopende neus, continu moeten niezen, jeuk, enz.
Mijten kunnen ook een allergische: rhinoconjunctivitis veroorzaken. De symptomen zijn dezelfde als bij allergische rinitis, met daarbovenop nog tranende en prikkelende ogen en rode vlekken.
Maar ook dermatitis of atopisch eczemen zijn mogelijk. De symptomen zijn rode vlekken en jeuk in het gezicht, op de hoofdhuid en in de huidplooien (knieën, ellebogen, oksels).
Al deze reacties kunnen bovendien leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid en veroorzaken zo een verminderde levenskwaliteit en heel wat hinder in het dagelijkse leven.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/10/2013
Origineel artikel geschreven door op 02/02/2009

Bronnen: Persbericht Stallergènes, 16 januari 2009.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten