• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Het seizoen van de kazen komt eraan!

Het seizoen van de kazen komt eraan!

In de lente zijn ook de kazen in de winkels en op de markt van de partij!

Door de alomtegenwoordigheid van de voedingsindustrie vergeten we het misschien, maar ook de echte kazen hebben - net als groenten - hun seizoenen en die lopen tot in de herfst.

De kwaliteitskazen (AOC-kazen, hoevekazen, enz.) verschijnen pas in het voorjaar op het toneel. De geitenkazen bijten de spits af. In de zomer volgen dan de zachte kazen na enkele weken rijping.

 

Seizoenen voor kazen?

Ze bestaan niet voor industriële kazen die gemaakt worden met mengelingen van melk die van zowat overal komt in grote, gekoelde vrachtwagens en dan in citernes wordt overgegoten. Deze melk bevat geen natuurlijke melkbacteriën meer. Ze is namelijk gepasteuriseerd, want ze moet veilig zijn en renderen. Het eiwit- en vetgehalte is aangepast aan de bestaande, egale normen. Op die manier worden het hele jaar door standaardkazen geproduceerd. Dat zijn de kazen die in de supermarkt liggen.

Hoevekazen
Maar voor hoevekazen (de melk komt van een enkele boerderij en de kaas wordt meteen ter plekke geproduceerd), ambachtelijke kazen (ze worden geproduceerd in een kleine zuivelbedrijf met melk van boerderijen in de omgeving), fabriekskazen (van melk uit de streek, dat zijn de kazen die u bij de kaasboer vindt) zijn er wel degelijk seizoenen. En het beste begint in de lente en bereikt zijn piek in de loop van de zomer en begin van het najaar, afhankelijk van het type kaas.

Waarom kiezen voor seizoenskazen?
De natuurlijke voortplantingscyclus wil dat koeien, geiten en schapen in de winter werpen. Daarna zogen ze hun kalf, geitenjong of lam enkele weken. Daarna komen ze ofwel in het slachthuis terecht of, als ze meer geluk hebben, in de wei tot ze volwassen zijn. Maar de moeders blijven de hele lente, zomer en herfst verder melk aanmaken en daarmee worden de kazen gemaakt.

Waarom zijn er het jaar rond kazen te koop?

Er zijn natuurlijk veel uitzonderingen, want nogal wat (niet industriële)  kaasmakers omzeilen die natuurlijke cyclus van de seizoenen. Ze stockeren de melk of gestremde melk en vriezen ze in om ook in de winter kazen te kunnen maken. Of ze verschuiven de zoogtijd door hun dieren een hormoonbehandeling te geven. Dat gebeurt vooral met geiten.

Normaal zijn er geen geitenkazen in de winter!
Dat verklaart waarom u geitenkazen vindt in de winter, terwijl ze dan normaal geen melk produceren. Voor de koeien zijn er door selectief fokken rassen ontstaan die bijna om het even wanneer geïnsemineerd kunnen worden en zo bijna het hele jaar door melk geven.

Artikel gepubliceerd door op 21/05/2013

Vindt u het artikel interessant?