• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het risico op veneuze trombose is geen rem om het gebruik van de pil van de derde generatie te beperken

Het risico op veneuze trombose is geen rem om het gebruik van de pil van de derde generatie te beperkenAlle orale anticonceptiva die twee hormonen bevatten, nl. een oestrogeen en een progestageen, verhogen de kans op veneuze trombose (bloedstolsels in de aders). Maar wat is daar nu werkelijk van aan?

Een laag risico

Volgens een rapport van deskundigen over de pillen van de derde generatie is het risico laag en moet de pil daar niet voor worden stopgezet. Het Europese Agentschap voor de Evaluatie van Geneesmiddelen (EMEA) heeft zijn besluiten getrokken en raadt de vrouwen aan "hun orale anticonceptiva niet te onderbreken als ze goed worden verdragen". Bijv., de kans op veneuze trombo-embolie bij gebruik van de pil is lager dan het risico tijdens de zwangerschap. Ook al is het risico met de pillen van de 3de generatie iets hoger dan met de pillen van de 2de generatie, toch treden er zelden ernstige bijwerkingen op. 99,95% van de vrouwen zal nooit een ernstig probleem krijgen met de pil. Het risico is trouwens enkel verhoogd tijdens het eerste jaar van het pilgebruik.

Het Europees Comité stelt dan ook voor de risico's naargelang het type pil duidelijk te vermelden in de bijsluiters voor de artsen en de bijsluiters voor het publiek.

Artikel gepubliceerd door op 16/10/2001

Vindt u het artikel interessant?