• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het oog wil ook wat...

Het oog wil ook wat...Beschermt eten onze pupillen? Het idee maakt opgang. Zo zijn er in de apotheken en de dieetwinkels al speciale antioxiderende supplementen verkrijgbaar voor de ogen. Een thema om in het oog te houden...

Gezichtsproblemen komen frequent voor en nemen toe met de leeftijd. Cataract, gekenmerkt door troebeling van de lens, en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), waarbij de macula (het centrale deel van het netvlies) degenereert, komen het meest voor in de westerse landen. De oogheelkunde leert ons dat deze aandoeningen deels het gevolg zijn van oxidatiereacties.

Opgelet voor de ogen!

LMD zal gezien de vergrijzing van de bevolking nog voortdurend toenemen. Ze treft het centrale zicht, dat gebruikt wordt om te lezen, te schrijven, in het donker te rijden en kleuren te onderscheiden. De evolutie van deze aandoening zou kunnen worden vertraagd met antioxidanten, zoals de AREDS-studie (Age-Related Eye Disease Study) enkele jaren geleden aantoonde. Aan deze studie namen ongeveer 5.000 senioren deel tussen 55 en 80 jaar met LMD in een vroegtijdig, tussen- of vergevorderd stadium. In het tussenstadium vermindert de combinatie van antioxidanten (vitamine C, E, bètacaroteen) en zink in hoge dosissen het risico dat de ziekte binnen 5 jaar evolueert naar een vergevorderd stadium met 25 %. De ziekte kan dus niet voorkomen, maar wel afgeremd worden.

We hebben er een goed oog in!

De inname van antioxidanten daarentegen blijkt een steeds succesvollere methode om cataract te voorkomen. Uit een andere grote studie (REACT, Roche European American Cataract Trial), die uitsluitend betrekking had op cataract, blijkt namelijk dat een antioxiderende cocktail (bètacaroteen, vitamine C en vitamine E) de ontwikkeling van de ziekte kan tegengaan, zij het in bescheiden mate.

Artikel gepubliceerd door op 24/02/2004

Bronnen: Health and food 63 (http://www.healthandfood.be)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie