Het minivarken: een niet alledaags gezelschapsdier!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/08/2006 - 00h00
-A +A

Wie heeft er nooit van gedroomd om een varken in huis te nemen? Als je van plan bent om je dit zindelijke, vriendelijke en gedweeë - op voorwaarde wel te verstaan dat het is opgevoed door kenners! - dier aan te schaffen, vergeet dan niet om je eerst degelijk te informeren.

Het minivarken: van boerderijdier tot huisdier

Minivarkens herken je aan hun kleine wroetsnuit, hun korte, spitse oren en hun hangbuikje. Ze hebben een schofthoogte van amper 35 tot 55 cm en wegen op volwassen leeftijd (3 jaar) tussen 35 en 60 kilo. Dit snoezige varkentje is geen dier dat je om het even wie kunt toevertrouwen. Het heeft een specifieke verzorging nodig (vlak slijpen van de hoeven en slagtanden, sterilisatie voor zijn zesde maand, vaccins, behandelingen met wormafdrijvende middelen), en het heeft in huis een plekje nodig voor zich alleen. Ook zijn voeding stelt bijzondere eisen. Geef het voer dat specifiek is afgestemd op minivarkens . Je vindt die in gespecialiseerde zaken. Lukt dat niet, geef het dan voer voor fokzeugen. Alle andere soorten varkensvoer zijn uit den boze, want die zijn bestemd om de dieren vet te mesten, en dat is hier niet de bedoeling! Naast de korrels kun je je varken ook hooi voorschotelen, groenten (2/3) en vers fruit (1/3), en niet te vergeten drinkwater! Geef hem niets anders te eten, want dan gaat zijn gezondheid zienderogen achteruit.

Opvoeding

Anders dan honden en katten, die allebei roofdieren zijn, behoort het varken eerder tot de familie van de prooidieren. Je zult dus veel geduld en tact moeten opbrengen om uw troeteldier tam te maken en het op zijn gemak te stellen. Wees altijd vastberaden en geef duidelijke grenzen aan. Wijk er niet van af, want dan riskeer je dat je minivarken de wet gaat stellen in huis. Breng het meteen bij zijn aankomst naar de kamer die je ervoor hebt ingericht: een bodem met antisliplaag, een mand met dekens, een trogje en stro. Hier zal het dier zijn toevlucht zoeken als het iets stresserends heeft meegemaakt of kun je het naartoe sturen als het iets heeft mispeuterd. Straf een varken wel nooit en dwing het ook nooit om iets te doen. Misschien raak je dan in luttele seconden al het vertrouwen kwijt dat je zo moeizaam hebt opgebouwd. Leidt het met zachte hand: elke stommiteit wordt afgeblokt met een duidelijke " neen " en een tijdje in afzondering. Denk erom: de opvoeding van uw varken is uiterst belangrijk: mislukt ze, dan zit je in geen tijd met een dier dat je niet meer de baas kunt en dat misschien zo gevaarlijk wordt dat je het moet wegdoen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/08/2006 - 00h00 Bron: http://www.groingroin.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Baby's, honden en katten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

Mijn hond is allergisch! Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Net zoals bij mensen neemt ook bij honden het aantal allergieën toe. Ze kunnen last hebben van jeuk, diarree en allergische verkoudheden waarvan de precieze oorzaak soms moeilijk op te sporen is en dus ook moeilijk te mijden.

Meer artikels