• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het leven in kleur

Het leven in kleur

De technologische vernieuwingen in de sport volgen elkaar in een sneltempo op.

Voortaan kunnen atleten contactlenzen dragen om hun perceptie van de omgeving te verbeteren.

Sport hangt almaar meer af van de technologie

In de strijd om topprestaties speelt de technologie een uiterst belangrijke rol: schoenen, materialen, voeding, kleding. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Er zijn nu ook innovaties om het zicht te verbeteren.

Wist u dat er contactlenzen voor sporters bestaan?

Wist u dat er speciale lenzen bestaan om te sporten? Ze zijn gekleurd en de fabricanten gaan er prat op dat zij de visuele scherpte van de sporter verbeteren. Zo kan hij zich voor de volle 100% op zijn prestatie focussen. Want het gezichtsvermogen van sporters heeft een beslissende impact op hun prestaties. Denk bijvoorbeeld maar aan een doelman die verblind wordt door de zon.

Deze lenzen zijn iets groter en iets soepeler dan de gewone lenzen en filteren 95% van de ultravioletstralen A en B. Ze werken ook weerspiegelingen weg en verbeteren de contrasten.

Groen in de lenzen

Naargelang de activiteit kan de sporter kiezen uit twee kleuren:

 • Groene lenzen ("grey-green"): ze houden bijna alle lichtspectra tegen, behalve groen en rood, de hoofdkleuren van de planten die in heel verschillende nuances voorkomen. Deze lenzenversie is dus bestemd voor buitensporten, in de zon, waar veel plantenbegroeiing is en veel reliëf (golf, fietsen, oriëntatielopen).
 • Oranjekleurige lenzen ("amber"): ze houden vooral de groene en blauwe stralen tegen, waardoor details in de achtergrond worden uitgeschakeld en andere elementen beter uitkomen, zoals een ronde bal. Deze amberversie is vooral bedoeld voor balsporten (voetbal, tennis, baseball) waarbij de bewegingen zo snel mogelijk herkend moeten worden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 14/02/2006

Vindt u het artikel interessant?