• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het Kretenzische dieet, een uitstervend model?

Het Kretenzische dieet, een uitstervend model?Zal het Kretenzische dieet nog lang kunnen weerstaan aan de lokroep van de Westerse voeding? Als we de laatste gegevens mogen geloven hebben de slechte eetgewoonten de jonge generaties reeds weten in te palmen...

In het begin van de jaren '60 maakte de Wereld kennis met het bestaan van een eilandje in het grensgebied van de Middellandse Zee en de Libische Zee: Kreta. Maar de reden voor die bekendheid waren niet de lyrische of arcadische landschappen, maar wel de uitzonderlijk lange levensduur van zijn inwoners. De beelden van de 100 jaar oude boeren zijn de hele wereld rond geweest en de weldaden van de Kretenzische voeding werden keer op keer weer onderzocht. Jammer genoeg gaan de tradities, zelfs van de eigen voorouders, de laatste tijd verloren…

Te sober?

We herinneren eraan dat het ECHTE Kretenzische dieet is gebaseerd op vrij eenvoudige elementen: gewoonlijk volkoren granen, peulvruchten, verse kruiden, veel groenten en fruit, een beetje rode wijn, olijfolie bij elke maaltijd, elke dag producten op basis van schapen- of geitenmelk, meerdere malen per week vis, slakken en gevogelte. Rood vlees staat echter maar heel sporadisch op het menu (enkele malen per maand), net als zoetigheden en gezouten snacks… Jammer genoeg heeft het vertrek van jonge Kretenzers uit de landelijke gebieden naar de steden het huidige profiel van het Kretenzische dieet aanzienlijk gewijzigd: meer rood vlees, frieten, minder fruit en groenten, minder olijfolie, meer dierlijke en plantaardige vetten. Kortom, alles is om zeep! Nog slechts enkele krasse honderdjarigen houden nog steeds voet bij stuk tegenover de indringer… door de traditie in ere te houden.

Het zuiden is het noorden kwijt

Zoals dr. Anthony Kafatos (Medische school van de Universiteit van Kreta, Heraklion) het stelt tijdens de eerste editie van het EGEA*-congres: de schadelijke gevolgen van deze nieuwe levenswijze zijn reeds merkbaar in de gezondheidstoestand van de afstammelingen van Minos. Zo tonen de studies aan dat tussen het einde van de jaren 1960 en het jaar 2000, het gemiddelde gewicht van de Kretenzer aanzienlijk is toegenomen, meer bepaald bij kinderen en adolescenten. Bij advocaten zijn de cholesterolspiegels bijvoorbeeld gevoelig hoger dan bij de Kretenzische boeren, en deze parameter wordt nog versterkt door de grotere hoeveelheid verzadigde vetten op het menu (melkproducten, rood vlees). Ook hypertensie verovert zijn plaats en diabetes breidt gestaag uit. In vergelijking met Finland, dat in de jaren zestig de hoogste cardiovasculaire mortaliteit kende, is het immense verschil van toen (een Kretenzer stierf bijna nooit aan een hartaanval) bijna weggewerkt.… De jonge Kretenzer is dus een gewone Europeaan geworden en dat is best jammer! Zal het voedingspatrimonium dat de gezondheid van hart en bloedvaten ideaal ondersteunt verloren gaan? De laatste jaren werden campagnes gevoerd rond volksgezondheid om de bevolking gevoelig te maken voor het probleem, maar er is nog veel werk aan de winkel. Zou Noord-Europa eigenlijk het goede voorbeeld niet moeten geven?

Artikel gepubliceerd door op 24/06/2003

Bronnen: * EGEA-congres in samenwerking met Aprifel (Agence Française pour la Recherche et l'information des fruits et légumes frais) voor de bevordering van de gezondheid van de voeding in het Middellandse-Zeegebied - Kreta, van 4 juni tot 9 juni 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Kretenzisch dieet

 • Het Kretenzisch dieet is de voorloper van het mediterrane dieet en de twee worden vaak door elkaar gehaald. 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating