Het is vandaag Werelddag van het Toilet!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2013 - 14h37
-A +A

Een derde van de wereldbevolking - dat zijn in totaal 2,5 miljard mensen - heeft geen toegang tot een proper toilet. De gevolgen zijn bijzonder ernstig.

PUB

Geen toilet hebben is geen kleinigheid

Wie geen eigen toilet heeft, heeft geen privacy. Maar zonder toilet is er ook gebrek aan hygiëne. Volgens de Verenigde Naties sterven er elk jaar 800.000 kinderen jonger dan vijf jaar aan diarree omdat er geen toiletten voorhanden zijn.
Voor vrouwen - en dat is minder bekend - is het gemis van een eigen toilet ook een aantasting van hun vrijheid. Vrouwen worden namelijk vaak vernederd of zelfs bedreigd als ze hun behoefte zonder enige privacy moeten doen. Als scholen geen latrines hebben, zijn meisjes ook vaak verplicht om hun opleiding stop te zetten.

 

Wat kunnen we doen voor een betere hygiëne en toegang tot toiletten?

Het meest frustrerende in het verhaal is dat de oplossingen bekend zijn. Hygiënische latrines bouwen is zeker niet goedkoop, maar het is technisch niet erg ingewikkeld. Het onderwerp moet dus eindelijk aangekaart worden, ondanks het taboe dat er onvermijdelijk aan kleeft. 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2013 - 14h37

World Toilet Day

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Neemt u de juiste houding aan op het toilet? Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hebt u al eens stilgestaan bij de houding die u aanneemt als u uw gevoeg doet ? Het lijkt voor ons vanzelfsprekend om op de wc-bril te gaan zitten. Maar miljarden mensen doen het anders, en volgens sommige specialisten hebben ze gelijk!

Gewone zeep is ruim voldoende Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Het heeft geen zin meer geld uit te geven voor een antibacteriële zeep. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewone zeep even goed is voor de dagelijkse hygiëne.

Intieme hygiëne voor wereldreizigsters Geüpdatet op 19/08/2016 - 15h33

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik...

Meer artikels