• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Het huwelijk is goed voor de gezondheid

Het huwelijk is goed voor de gezondheidEen recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat scheiden (én niet hertrouwen) het risico op ziekten doet toenemen. Is ze niet mooi, de liefde?

Voor uw gezondheid kunt u best niet scheiden


Dat is het besluit geformuleerd door demografe Mary Elizabeth Hugues en sociologe Linda J. Waite (University of Chicago) in een recent artikel: "Een einde maken aan een huwelijk veroorzaakt gezondheidsproblemen, terwijl de psychische en fysieke gevolgen ervan verschillende jaren kunnen aanslepen." Getrouwde mensen die nooit gescheiden zijn, hebben daarentegen een ijzeren gezondheid. En hoe langer gescheiden mannen en vrouwen op Cupido wachten om te hertrouwen, des te meer ze lijden aan chronische ziekten en depressies.

Hartbrekende scheiding


Uiteraard moet eerst het hart het gelag betalen: "De door een scheiding veroorzaakte stress kan leiden tot een verhoging van het risico op cardiovasculaire ziekten", waarschuwen beide auteurs, "zonder dan nog te spreken over zelfmoordgedachten en de mentale gezondheid in het algemeen, vermits een scheiding dikwijls leidt tot een toename van de depressieve toestand".
Een huwelijk zou daarentegen zorgen voor een mentaal evenwicht, "hoewel een scheiding ook heilzaam kan zijn wanneer het huwelijksleven voor een teveel aan stress zorgde". Het onderzoek toont eveneens aan dat vrouwen die verschillende keren getrouwd zijn en mannen die jong trouwen (jonger dan 25 jaar) meer risico lopen op een slechte gezondheid zodra ze de derde leeftijd bereiken… De begrippen tijd, geslacht, leeftijd en 'huwelijkskwaliteit' spelen dus een rol wanneer het erop neerkomt deze trends te verklaren. Maar één ding staat vast: wanneer men getrouwd is, doet men er ook goed aan getrouwd te blijven!

Artikel gepubliceerd door op 17/08/2009

Bronnen: Hugues, M.E. et al, Journal of Health and Social Behaviour, september 2009

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten