Het huiskonijn

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/05/2005 - 00h00
-A +A

Heel wat mensen zijn vertederd bij de aanblik van dit lieve diertje met z'n lange oren. Om het in gezonde omstandigheden te kweken, moet u het echter goed kennen.

PUB

Een leuke miniatuurversie

Er bestaan heel wat konijnrassen. We kunnen ze indelen in vier categorieën: reuzenrassen (4,5 tot 8 kg), middelgrote rassen (2,5 tot 5 kg), lichte rassen (3 kg) en dwergrassen (800 g tot 2 kg). Beide laatste rassen zijn populair als huisdier, maar dé ster onder de huiskonijnen is toch het dwergkonijn. Er bestaan verschillende types en diverse vachtkleuren: het Poolse dwergkonijn (wit met rode of blauwe ogen), het dwergkonijn met gekleurde vacht (eenkleurig, met vlekken, …), het hangoordwergkonijn en het pelsdwergkonijn (angora, rex, satijnkonijn). Als u het goed verzorgt, kan uw konijntje u 7 tot 10 jaar gezelschap houden. Neem geen dwergkonijn dat jonger is dan twee maanden: onder die leeftijd heeft het zijn moeder nodig om zijn eerste stappen te zetten in de wereld!

Hoe moet zijn logement eruitzien?

Een ruime kooi gevuld met houtschilfers en stro, op een rustige, tochtvrije plek: dat is de ideale huisvesting. Aangezien het konijn een sociaal dier is, kunt u het beter doen samenleven met soortgenoten. In een kooi is dat alleen mogelijk met twee wijfjes die elkaar al van jongs af kennen of met wijfjes en gecastreerde mannetjes. Twee mannetjes zouden immers beginnen te vechten, terwijl een koppel algauw zou beginnen te kweken… als konijnen. Zo brengt een wijfjeskonijn na een dracht van één maand twee tot vijf jongen ter wereld die zich op hun beurt vanaf vijf tot acht maanden kunnen voortplanten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De fret: een schattig huisdier Geüpdatet op 17/11/2004 - 00h00

De fret is een dier dat niemand onverschillig laat: het is mooi, beweegt zo grappig en is een aangenaam huisdier als het getemd is. Vóór u zich laat verleiden, kunt u echter beter wat informatie verzamelen over deze bijzondere vleeseter.

Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Geen ngd's zonder dierenarts! Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Ze zijn nog nooit zo populair geweest: ngd's, de zogenaamde nieuwe gezelschapsdieren , hebben al talloze harten veroverd. Alvorens zo'n dier te adopteren, doet u er goed aan voldoende informatie te verzamelen over de gevolgen van uw beslissing.

Meer artikels