PUBLICITÉ

Het hormonaal spiraaltje, een oplossing voor te overvloedige regels

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2015 - 15h50
-A +A

Bij vrouwen met te overvloedige regels is vaak een partiële of volledige resectie van de baarmoeder (uterus) aangewezen als medicatie geen beterschap brengt. Recent werd echter aangetoond dat het gebruik van een hormonaal spiraaltje een doeltreffend en veilig alternatief kan zijn.

PUB

Efficiënt alternatief

Menorragieën (te lange en/of te overvloedige regels) zijn doorgaans te wijten aan een uterusfibroom (goedaardige tumor van de baarmoederspier) of aan een verstoring van het hormonale evenwicht. Als de medicamenteuze behandeling geen goede resultaten oplevert, wordt vaak overgegaan tot totale of partiële resectie van de baarmoederspier. Maar zoals bij elke operatie is het heelkundige risico weliswaar klein, maar niet onbestaande (complicaties, mortaliteit).

Het spiraaltje met levonorgestrel, op de markt gebracht onder de naam Mirena®, kan een oplossing bieden voor te overvloedige regels. Het T-vormige spiraaltje bestaat uit een polyethyleenlichaam met een cilindrisch reservoir dat een progestatief hormoon afgeeft in de baarmoeder. Door de lokale applicatie volstaan zeer lage doses. Het spiraaltje kan 5 jaar ter plaatse blijven. Oorspronkelijk werd het gebruikt als voorbehoedsmiddel, maar het kan ook worden voorgeschreven in geval van menorragieën. De doeltreffendheid van het spiraaltje in die indicatie werd recent onderzocht bij een 50-tal vrouwen die het spiraaltje sinds 4 of 5 jaar droegen. Reeds na 3 maanden verminderde het menstruele bloedverlies aanzienlijk en sommige vrouwen ontwikkelden zelfs een amenorroe (uitblijven van de regels). Het spiraaltje blijkt dus doeltreffend te zijn: in die periode diende slechts 26% van de vrouwen te worden geopereerd.

Grote populatie

In een land zoals Engeland ondergaan jaarlijks 100.000 vrouwen een totale of partiële resectie van de baarmoeder. Het spiraaltje met levonorgestrel zou dan ook een eenvoudig en efficiënt alternatief kunnen zijn zonder de risico's van een heelkundige ingreep.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 06/05/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2015 - 15h50

Bowen-Simpkins, Br J. Obstet. Gynae 2002; 109: 345-347.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ