• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Het hooikoortsseizoen is (weer) begonnen

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2014


Het hooikoortsseizoen is (weer) begonnen

Nu het mooie weer er opnieuw is, horen we weer overal mensen niezen. Sinds vorig weekend ligt de pollenconcentratie in de lucht twee keer hoger dan de limiet die wordt aangenomen om allergische reacties te veroorzaken.

Wat kunnen we op het werk en elders voor de allergielijders doen?

De allergie is niet zo erg, maar…

Van hooikoorts (of allergische rinitis met de medische term) ga je natuurlijk niet dood. De eindeloze niesbuien hebben zelfs iets grappigs. Maar steeds meer mensen kampen met de  allergie. Misschien wordt het tijd om de ogen te openen en te zien wat allergielijders echt te lijden hebben. De zichtbare symptomen van allergische rinitis kennen we maar al te goed: niesbuien, een lopende neus, tranende ogen... Maar de ziekte gaat veel verder dan dat. Ze veroorzaakt ook vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, vaak ook astma, jeuk, enz.

Anita durft ‘s zomers zelfs bijna niet buiten te komen omdat ze bang is haar familieleden te storen als ze de hele avond haar neus moet snuiten.

Enzo is overdag doodmoe en slaapt slecht, en hij zit net midden in de examens.

Fabrice heeft astma en krijgt die moeilijk onder controle. Hij kampt hele dagen met ademhalingsproblemen.

En Elise moet 's zomers alle sportactiviteiten in open lucht stopzetten.

 

Laten we de allergielijders niet vergeten

Allergische rinitis, hooikoorts dus, is inderdaad geen zware ziekte en komt ook best wel veel voor. Maar de aandoening is vaak moeilijk te behandelen, al brengen de huidige geneesmiddelen voor de meeste mensen wel verlichting van de symptomen.

Nu we er wat meer over weten, wordt het misschien tijd dat we allemaal iets meer begrip leren hebben voor mensen met de allergie. Zeker als we weten dat bijna een kwart van de mensen in mindere of meerder mate gevoelig is voor pollen.

Als u dus de volgende keer in de metro tegenover iemand zit die continu niest of als uw collega op het werk een hoestbui krijgt die u stoort, zeg dan tegen uzelf: Ik heb er nu een paar seconden, misschien zelfs een paar minuten last van, maar dit moet hij of zij de hele dag ondergaan. En bied een extra zakdoek aan in plaats van geïrriteerd te kijken! 

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Leve de lente... behalve voor de allergielijders!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/03/2012 17:42

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Luchtwegenallergieën zijn niet synoniem met hooikoorts Luchtwegenallergieën uiten zich in de meeste gevallen door allergische rinitis. Dat staat voor een hele collectie minder leuke symptomen:Een ...