• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het gevaarlijkste uur!

Het gevaarlijkste uur!'s Morgens vroeg autorijden is zeer gevaarlijk. Maar de kans op een dodelijk ongeval is 5-maal hoger om 4 uur 's nachts. Men moet dus niet kost wat kost proberen de ochtendspits te vermijden!

De waakzaamheid is fysiologisch het laagst om 4 uur 's morgens en dat is vrijwel bij iedereen zo. Dat werd experimenteel aangetoond, maar wordt nu ook bevestigd door de Zweedse verkeersstatistieken. De cijfers zijn eenvoudig: om 4 uur 's morgens loopt men 5-maal meer kans te sterven bij een verkeersongeval dan om 11 uur, het minst gevaarlijke uur.

Veel te veel!

Die statistieken werden in Zweden opgemaakt van 1987 tot 1991 en hebben betrekking op 12.535 slachtoffers van verkeersongevallen (gewonden of doden). Na uitsluiting van chauffeurs met een positieve alcoholtest bleven 10.344 gevallen over voor analyse.Men zou kunnen denken dat duisternis eveneens een belangrijke rol speelt, naast de verminderde waakzaamheid. Maar dit blijkt niet het geval te zijn: in Zweden is het in de zomer dag om 4 uur 's morgens, terwijl het in de winter altijd nacht is. Men zou ook kunnen veronderstellen dat 's nachts langere afstanden worden afgelegd. Maar ook dat blijkt geen invloed te hebben: de cijfers veranderen niet als het risico wordt gerelateerd aan het afgelegde aantal kilometers. De dagen van de week? Geen invloed. Het seizoen? Ook niet.

Steeds alleen

Het betreft dus wel degelijk het uur, onafhankelijk van andere factoren. Zeer leerrijk zijn ook de gegevens over de omstandigheden van de verkeersongevallen. Zeer vaak zat de bestuurder alleen in de auto (van de weg raken, over de middellijn rijden, op een andere auto inrijden).Om 4 uur 's nachts met de auto rijden na te hebben gedronken, is bijna zelfmoord: het risico is dan 136-maal hoger! Om van te huiveren.

Artikel gepubliceerd door op 21/01/2002

Bronnen: T. Akerstedt et al. Sleep 2001; 24, 401-406.

Vindt u het artikel interessant?