Het gevaarlijkste uur!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

's Morgens vroeg autorijden is zeer gevaarlijk. Maar de kans op een dodelijk ongeval is 5-maal hoger om 4 uur 's nachts. Men moet dus niet kost wat kost proberen de ochtendspits te vermijden!

PUB

De waakzaamheid is fysiologisch het laagst om 4 uur 's morgens en dat is vrijwel bij iedereen zo. Dat werd experimenteel aangetoond, maar wordt nu ook bevestigd door de Zweedse verkeersstatistieken. De cijfers zijn eenvoudig: om 4 uur 's morgens loopt men 5-maal meer kans te sterven bij een verkeersongeval dan om 11 uur, het minst gevaarlijke uur.

Veel te veel!

Die statistieken werden in Zweden opgemaakt van 1987 tot 1991 en hebben betrekking op 12.535 slachtoffers van verkeersongevallen (gewonden of doden). Na uitsluiting van chauffeurs met een positieve alcoholtest bleven 10.344 gevallen over voor analyse.Men zou kunnen denken dat duisternis eveneens een belangrijke rol speelt, naast de verminderde waakzaamheid. Maar dit blijkt niet het geval te zijn: in Zweden is het in de zomer dag om 4 uur 's morgens, terwijl het in de winter altijd nacht is. Men zou ook kunnen veronderstellen dat 's nachts langere afstanden worden afgelegd. Maar ook dat blijkt geen invloed te hebben: de cijfers veranderen niet als het risico wordt gerelateerd aan het afgelegde aantal kilometers. De dagen van de week? Geen invloed. Het seizoen? Ook niet.

Steeds alleen

Het betreft dus wel degelijk het uur, onafhankelijk van andere factoren. Zeer leerrijk zijn ook de gegevens over de omstandigheden van de verkeersongevallen. Zeer vaak zat de bestuurder alleen in de auto (van de weg raken, over de middellijn rijden, op een andere auto inrijden).Om 4 uur 's nachts met de auto rijden na te hebben gedronken, is bijna zelfmoord: het risico is dan 136-maal hoger! Om van te huiveren.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 T. Akerstedt et al. Sleep 2001; 24, 401-406.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slaapapneu: wat is het? Wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h48

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door regelmatige adempauzes 's nachts. Het slaapapneusyndroom wordt veroorzaakt door het inzakken van de bovenste luchtwegen, wat leidt tot een progressieve verstikking tot de patiënt er wakker van wordt. De sl...

En als uw bloed nu eens vervuild is? Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Misschien moest u dat toch maar eens laten checken en zo nodig de huidige regelgeving laten aanpassen en de noodzakelijke controles laten uitvoeren. Zo hebben 44 europarlementsleden zich laten testen, en wat bleek? Hun bloed was sterk vervuild met ta...

Meer artikels