• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het gevaar van drank in blik

Het gevaar van drank in blikDrank in blik kan gevaarlijk zijn door de micro-organismen die erop voorkomen

Nu het weer zomer wordt, zullen we gemakkelijker drank in blik meenemen dan in flessen. Maar dit is niet zonder gevaar.De magazijnen waar de blikken worden bewaard vooraleer ze aan de grootwarenhuizen worden geleverd, worden immers geteisterd door knaagdieren, vooral ratten.

Ratten

Ratten zijn vaak besmet met allerlei ziekten die ze via hun uitwerpselen kunnen overdragen. Een Zwitser is er zelfs aan overleden: hij werd besmet door Leptospira, de kiem die de oorzaak is van leptospirose, een ernstige en soms dodelijke ziekte!Op dit te voorkomen, worden de blikjes hermetisch verpakt in plastic, maar de plastic sluit soms niet goed. Om het risico op infectie te beperken, behandelen de producenten de blikken met ontsmettingsmiddelen, maar ook dit is niet zonder gevaar.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen. Een zeer efficiënte, maar radicale oplossing is: koop geen drank in blik meer! Een tweede oplossing is een efficiënt maar weinig praktisch compromis: spoel de blikjes met leidingwater. Een derde oplossing bestaat erin het blik niet aan te raken met de lippen, maar te drinken met een rietje. Maar er zijn nog andere oplossingen. In het grootwarenhuis kan men kleine plastic voorwerpen met een gat kopen die op de opening van het blik passen. U moet die dan wel na elk gebruik reinigen.Anderzijds moet u toch proberen niet te veel cola en andere soft drinks te drinken. Water volstaat en is in feite de enige vloeistof die we nodig hebben, tenminste als het drinkbaar is!

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2002

Bronnen: Auteur: Pierre Dewaele

Vindt u het artikel interessant?