• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Het gevaar van alternatieve geneeswijzen

Het gevaar van alternatieve geneeswijzen Planten en andere natuurlijke remedies zijn weliswaar niet altijd doeltreffend, maar tegelijk geldt hier de leuze: baat het niet, het schaadt niet! Die mening wordt echter niet gedeeld door de WGO: ze registreerde de voorbije 20 jaar meer dan 10.000 gevallen van complicaties bij patiënten die behandeld werden met zogenaamde "traditionele, complementaire of alternatieve" geneeswijzen.

Het observatiecentrum van de WGO in Uppsala stelt de voorbije jaren een toenemend aantal complicaties vast. Zo zijn de ongewenste effecten in drie jaar tijd meer dan verdubbeld! Zelfs als de producten van uitstekende kwaliteit zijn, komt het er nog altijd op aan ze correct te gebruiken, zo niet kunnen er ernstige complicaties optreden. De verantwoordelijken van het centrum illustreren hun bevindingen met voorbeelden: gevallen van pneumothorax door fouten van ongeschoolde acupuncturisten, verlammingen door behandelingen van manueeltherapeuten, operatieve bloedingen na inname van ginkgo biloba,…

De WGO wil niet meteen de oorlog verklaren tegen die geneeswijzen - op voorwaarde dat de risico's miniem zijn - , maar besloot toch om aanbevelingen te formuleren over deze praktijken. Sommige van die aanbevelingen zijn een oproep aan de overheid om erop toe te zien dat de consumenten de nodige informatie krijgen en dat de artsen geschoold en geaccrediteerd zijn, en om uitwisselingen tussen traditionele en klassieke artsen aan te moedigen. Ze zijn echter ook een pleidooi om kwaliteitsnormen en therapeutische aanbevelingen te formuleren en om de opleidings- en competentiecriteria van de artsen te normaliseren. Tot slot spoort de WGO de consumenten aan om actief mee te werken door minstens enkele kernvragen te stellen zoals: is de behandeling aangepast aan de aandoening? Wordt ze verstrekt door een arts die daarvoor opgeleid is of over de nodige deskundigheid beschikt? Is hij geaccrediteerd of gediplomeerd? Is de kwaliteit van de behandeling bewezen? Wat zijn de contra-indicaties? Enz. Met andere woorden: patiënten moeten informatie inwinnen alvorens te kiezen voor één of andere alternatieve geneeswijze.

Artikel gepubliceerd door op 13/07/2004

Bronnen: Persbericht van de WGO, juni 2004: 'Nieuwe WGO-richtlijnen om het rationele gebruik van alternatieve geneesmiddelen te promoten'.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden