Het geslacht van de baby vooraf kennen of niet?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 17h05
-A +A

De meeste ouders (70%) willen het geslacht van hun baby nog vóór de geboorte kennen.

Maar dit blijft een persoonlijke beslissing en is geen verplichting.

PUB

Wanneer is het geslacht van de baby zeker?

Het geslacht van de toekomstige baby kan bepaald worden tijdens de tweede echografie (rond de 22ste week amenorroe). De onzekerheid komt meestal door de ligging van de baby. Die maakt dat de geslachtsorganen niet altijd even duidelijk zichtbaar zijn.

Bij dit onderzoek, ook wel morfologische echografie genoemd, wordt elk lichaamsdeel van de foetus grondig onderzocht, vooral dan het hart, de urinewegen, de hersenen, de ledematen (vingers en tenen worden bijvoorbeeld geteld), de wervelkolom, het gezicht en eventueel ook het geslacht, als het de baby belieft tenminste.

Het bepalen van het geslacht gebeurt immers niet systematisch, omdat het niet relevant is voor de medische follow-up van de zwangerschap. Vandaar dat u bij het begin van het onderzoek uw wensen kenbaar moet maken, ook als u het geslacht niet wilt kennen, om flaters te vermijden.

Het geslacht van de baby kennen:  veranderende gewoonten

In de beginjaren van de  echografie maakten artsen het geslacht van de baby zonder aarzelen bekend, zelfs zonder dat de ouders ernaar vroegen. Vandaag zijn ze daar veel voorzichtiger mee omdat het veel moeders in verwarring kan brengen. De geslachtsbepaling van het toekomstige kind kan namelijk grote gevolgen hebben.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/03/2016 - 17h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meisje of jongen? Gauw even testen! Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Bent u nieuwsgierig wat het wordt? Wilt u zich beter kunnen voorbereiden op het grote moment? Veel ouders wachten vol ongeduld de dag af dat ze het geslacht van hun baby weten, en soms kan het niet snel genoeg gaan. Maar hoe onschuldig is deze wedren...

Meer artikels