Het geslacht van de baby vooraf kennen of niet?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 17h05
-A +A

PUB

Een rem op de verbeelding

Sommige koppels kunnen zich beter voorbereiden op de geboorte als ze het geslacht van hun toekomstige baby kennen. Andere hebben het daar moeilijk mee omdat die informatie een rem zet op hun verbeelding. De fantasiewereld die ze elk vanuit hun eigen achtergrond hebben opgebouwd, stort plots in.

Bovendien beïnvloedt het hun relatie. Ineens ontstaat er een driehoeksverhouding. Ze geven de baby ook al een naam en een volwaardige identiteit, ook al is hij er nog niet. En dan is er ook nog het risico op ontgoocheling, bijvoorbeeld als het koppel een meisje wil, maar er zeker van is dat het een jongen wordt of omgekeerd.

Toch komen bijna alle moeders over hun ontgoocheling heen als hun baby niet het gewenste geslacht heeft. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij geslachtsgebonden erfelijke aandoeningen, is geslachtsbepaling zelfs noodzakelijk. Het is dan ook belangrijk dat ouders hun motivaties, vrees of bijgeloof analyseren.

Weten of niet weten, een soms delicate keuze

Sommige koppels willen graag het geslacht van hun toekomstige kind kennen, anderen weigeren resoluut. Hun kind is welkom, of het nu een meisje of een jongen is. Soms wil de ene ouder het weten en de andere niet. In zo’n situatie is het altijd beter dat de ouder die het geslacht wil kennen, het discreet vraagt aan de echografist. Dat voorkomt frustraties. Uiteraard moet die het "geheim" dan bewaren tot aan de bevalling.

In de praktijk moet u uw wensen altijd kenbaar maken aan de arts. Twijfelt u, dan kunt u er beter de spanning in houden tot u uw beslissing hebt genomen. Probeer de seksuele identiteit van uw toekomstige baby te aanvaarden en stop er ook niet te veel energie in.

Een eventuele diagnosefout zou anders wel eens moeilijk te verwerken zijn en uw ontgoocheling kan een flinke domper zetten op de vreugde waarmee een geboorte normaal gepaard gaat.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/03/2016 - 17h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB