Het geheim van mooie en gezonde nagels

Geüpdatet door Emilie Veyretout, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016 - 12h39
-A +A

Mooie handen (een niet te verwaarlozen troef voor vrouwen!) staat synoniem met mooie nagels. Enkele tips om uw nagels zelf te verzorgen en mooier te maken. En ook hier geldt: regelmaat is belangrijk.

PUB

Nagels in goede conditie: de structuur van de nagel

Net als haar is de nagel opgebouwd uit laagjes keratine. Die stof maakt de nagel stevig en sterk. De groei gebeurt vanuit de matrix of nagelplaat die zich aan de aanzet van de nagel bevindt, onder de huid. De nagels van onze handen groeien sneller dan onze teennagels (3 tot 4 millimeter per maand). Maar wist u ook dat de nagels van de meest actieve hand (de rechterhand voor wie rechtshandig is en de linkerhand voor wie linkshandig is) sneller groeien?

Nagels in goede conditie: basisregels

Gebruik bij voorkeur kartonnen vijltjes en geen ijzeren vijltjes of, nog erger,  schaartjes. Die veroorzaken te veel schade. Schuur het oppervlak van de nagel één keer per week met een speciaal nagelvijltje. Zo verwijdert u ribbeltjes op de nagel en krijgt hij een natuurlijk glanzend oppervlak. Breng op de nagel ook al masserend een beetje voedende olie aan om hem te hydrateren. En duw ten slotte de huid rond de nagel (de nagelriem) terug met bijvoorbeeld een houten bokkenpootje. Zo raakt de nagelriem niet beschadigd

Vóór u uw handen (en voeten) lakt, moet u op de nagel absoluut een beschermende basis aanbrengen. Anders worden uw nagels zacht of krijgen ze een geelachtige schijn door de lak… Voor het reinigen kiest u beter een zacht oplosmiddel zonder aceton (dat droogt uit). Draag uw lak nooit permanent, maar laat uw nagels enkele dagen rusten voor u ze opnieuw lakt.

Opgelet voor broze nagels

Zijn uw nagels zacht, breken of splitsen ze makkelijk? Wat kunt u eraan doen?

Regel nummer één: eet gezond. Aminozuren (eiwitten) en vitamines zijn cruciaal  voor gezonde en sterke nagels (er bestaan ook specifieke voedingssupplementen voor).

Regel nummer twee: bescherm uw nagels. Trek handschoenen aan als u de vaat doet of in de tuin werkt en smeer uw handen en nagels regelmatig in met een vochtinbrengende crème. De meeste producten voor de handen zijn speciaal gemaakt om zowel de huid als de nagels te voeden. Profiteer ervan! Masseer uw handen elke dag en besteed daarbij extra zorg aan het oppervlak van de nagel.

Initialement publié par Emilie Veyretout, gezondheidsjournaliste le 05/04/2011 - 12h17 et mis à jour par Emilie Veyretout, gezondheidsjournaliste le 20/04/2016 - 12h39
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Nagels: doe-het-zelf manicure Gepubliceerd op 05/05/2015 - 12h43

Een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste is niet de enige manier om mooie nagels te hebben. U kunt uzelf thuis ook een manicure geven om uw nagels te verzorgen en mooier en sterker te maken.

Wat te doen tegen zachte of broze nagels? Gepubliceerd op 12/06/2015 - 10h18

Zijn uw nagels te zacht of breken ze makkelijk af? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om weer gezonde nagels te krijgen. Controleer tegelijk ook uw voeding of neem eventueel voedingssupplementen.

Kleine nagelproblemen: oorzaken en remedies Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Naast de pathologische nagelaandoeningen - zoals aandoeningen veroorzaakt door een schimmel, ziekte of lichamelijk trauma - bestaan er ook allerlei kleinere nagelproblemen (zachte nagels, brekende nagels, verkleurde nagels, nagels met groeven, enz.)....

Meer artikels