• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Het brandend maagzuur verklaard

Het brandend maagzuur verklaardHet "brandend maagzuur" (of juister gastro-oesofageale reflux [GOR]) is een zeer frequente klacht die wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en zelfs tot in de mond. De reflux is toe te schrijven aan een zwakte van de sluitspier (sfincter) die normaal de overgang tussen de slokdarm en de maag moet afsluiten om reflux te voorkomen.

Volgens een recente studie lijdt 28% van de volwassenen in België aan GOR. Daarvan zou minstens één persoon op zes minstens eenmaal per dag het "zuur" hebben, een kwart eenmaal per week, maar de meesten (77%) vinden dat de GOR een negatieve invloed heeft op hun dagelijks leven.

Ongelijke pijn

De gevolgen zijn talrijk, maar één van de zwaarste is de aantasting van het slokdarmslijmvlies door het maagzuur. De ernst van de letsels staat echter niet in verhouding tot de pijn die ze veroorzaken. Lichte letsels kunnen zeer pijnlijk zijn, terwijl ernstige erosieve letsels van de slokdarmwand soms weinig klachten veroorzaken. Deze laatste zijn het gevolg van een jarenlange evolutie. Dergelijke aandoeningen kunnen evolueren tot slokdarmkanker of ernstige slokdarmbloedingen.Daarom moet reflux steeds worden behandeld. Er bestaan immers geneesmiddelen waarmee reflux goed kan worden behandeld, nl. de protonpompinhibitoren (PPI).Men veronderstelt dat de artsen slechts een klein gedeelte van de getroffen bevolking zien. Op initiatief van de Belgische Vereniging voor Gastro-enterologie, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de Wetenschappelijke Vereniging voor Huisartsgeneeskunde en de laboratoria AstraZeneca werd een informatiecampagne gestart. Er worden brochures verspreid, maar de informatie staat ook op de website www.zuur.be.

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2002

Bronnen: een persconferentie georganiseerd door de verantwoordelijken van de site http://www.zuur.be

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten