Het beroep van supergrootouders

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/09/2014 - 15h34
-A +A

Grootvader of grootmoeder worden is iets waar sommigen van dromen. Anderen zien het met een bezorgd gemoed tegemoet.

Maar hoe het nu ook is, het is niet altijd vanzelfsprekend om een (nieuwe) plaats te vinden in een familie waar een baby geboren wordt.

Goede raad speciaal voor "grootouders".

PUB

Het allerbelangrijkste: onderhoud de relatie met uw kind(eren)

Daar begint en eindigt het ook allemaal. U kunt namelijk onmogelijk een warme en hechte relatie opbouwen met uw kleinkinderen als de verstandhouding met de ouders niet goed is, dat zou voor alle partijen heel pijnlijk zijn.

Daarom gaat deze goede raad van 6 tips in dezelfde richting: zorg dat u het goed kunt vinden met uw kinderen! …

 1) Er altijd zijn

Als de kinderen heel klein zijn, hebben ouders het vaak heel druk. Ze hebben zoveel aan hun hoofd dat ze niet altijd de tijd hebben om langs te komen of om u uit te nodigen.
Daarom is het vaak goed om zelf het initiatief te nemen. Durf het gerust te zeggen dat u uw kleinkinderen graag eens zou zien, vraag ze u te komen bezoeken of stel voor om zelf langs te gaan… Zorg dat u er bent voor ze!

2) Praten

Sommige dingen lijken voor u misschien duidelijk, maar zijn het daarom niet voor uw kinderen. Misschien hebt u een manier van leven gevonden waar iedereen zich in kon vinden. Als er een baby wordt geboren, moet er vaak wat aan worden gesleuteld. Dat zal niet zonder spanningen gaan…

Durf dus vragen te stellen als u het gevoel hebt dat de relatie koeler wordt en zeg het als u redenen hebt om ontevreden te zijn. Openheid is nog de beste manier om begrip voor elkaar op te brengen!

3) Kunnen relativeren

Als u uw kinderen bezig ziet met hun kinderen, ontdekt u misschien dat u niet alles gedaan hebt "zoals het hoort", toch niet zoals de kinderartsen dat vandaag zien. Misschien hebt u uw kinderen op hun buik laten slapen? Misschien was uw zwangerschap niet zo "verstandig" als vandaag wordt aangeraden? De wetenschap blijft nu eenmaal niet stilstaan. Maar neem dat vooral niet persoonlijk op en verwijt u niets. U hebt naar best vermogen gehandeld en u laten leiden door de kennis die er toen bestond; uw kinderen doen nu trouwens precies hetzelfde.

4) De eigen kinderen niet "vergeten"

Veel volwassenen vinden dat hun ouders hen hebben laten vallen toen ze zelf kinderen kregen. Ze waren gewend om vertroeteld te worden toen ze vroeger op bezoek gingen, nu voelen ze zich vaak in de kou staan als alle aandacht en alle bewonderende blikken naar het "nieuwkomertje" gaan! Denk eraan om zelf ook ouder te blijven als u grootouder wordt.

5) Nooit het eigen kind berispen in het bijzijn van een kleinkind

Het is zeker belangrijk om een rechtstreekse relatie met uw kleinkinderen aan te gaan, een band die "onder uw beiden" groeit en waar de ouder niet altijd bij hoeft te zijn.

Maar denk eraan dat u altijd een steun moet blijven voor de ouder. Let erop dat u de ouders nooit zwartmaakt in het bijzijn van uw kleinkind als er bijvoorbeeld eens een generatieconflict is. Niemand is daarmee gediend! En dat advies geldt zowel voor uw dochter of zoon als voor hun partner. Als u vindt dat er iets aan te merken valt op de opvoeding die uw kleinkinderen krijgen, zeg het dan gerust, maar altijd onder vier ogen…

6) Neen durven zeggen

Sommige mensen vinden het erg dat ze hun kleinkinderen niet genoeg zien, andere vinden net dat ze ze iets te veel zien. Ze moeten zo vaak inspringen als babysitter (wat is dat praktisch!) dat ze op de rand van een burn-out staan.

Laat het niet zover komen, leer uw eigen grenzen kennen en zeg dat ook aan uw omgeving, op een rustige manier. Beide partijen moeten elkaar respecteren.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/09/2014 - 09h15 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/09/2014 - 15h34

Caroline Cotinaud, Grands-parents débutants/ Voor het eerst grootouders, éd. First.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ludovica

Wat als je ze niet al teveel ziet en alleen achter blijft,omdat je Epilepsie hebt.En je ze niet mag bij houden,je kinderen altijd ze naar de andere grootouders brengen? Je ze niet altijd ziet ze niet naar je toe komen omdat men dit verteld heeft tegen de kleinkinderen dat je Epilepsie hebt met alle gevolgen.
Ze kijken je aan met een andere blik in hun ogen ?
Je dagen alleen thuis zit zonder iets te horen of te zien
tot je man thuis komt om 8.30 ?Te weten dat wat verder de rest van de familie gezellig een kermisje doet,een etentje ,een uitstapje,en dan de foto's door stuurt met blije gezichten ?Dan is het hier koud,geen lust voor niets te doen,ja volledig koud te maken.

PUB
Lees ook
Breng uw kinderen een kritische geest bij Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Kinderen zijn een dankbaar publiek. Een spektakel en ze vermaken zich rot. Lees ze een verhaaltje voor en ze zijn altijd geboeid. De kritische geest die hen in staat stelt om de echt mooie dingen te appreciëren en die te onderscheiden van de minderwa...

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Zeg hun dat u hen graag ziet... Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

Het lijkt vanzelfsprekend dat u uw kinderen graag ziet. Hun dat zeggen en laten zien, is echter niet altijd even eenvoudig. Of liever: we hebben soms de indruk dat het allemaal zo evident is dat er vaak niets te zeggen valt! En toch: als we een gelie...

Meer artikels