Het Atkins-dieet maakt alweer slachtoffers!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

In zijn voorwoord beschrijft de Lancet, een van de grootste internationale medische tijdschriften, het geval van een vrouw die ten gevolge van een Atkins-dieet met spoed in het ziekenhuis moest worden opgenomen. We maken van deze gelegenheid gebruikt om eraan te herinneren dat te onevenwichtige diëten, zoals het Atkins-dieet, dat alle suikers uit de voeding weert, potentieel gevaarlijk zijn.

PUB

Atkins-dieet

Braken, duizeligheid, vermindering van de eetlust, maagpijn: alles liep fout bij deze vrouw van 40 jaar. Ze was obees en volgde sedert een maand een Atkins-dieet met niets anders dan vlees, salades en kaas. Ze nam daarnaast vitaminepreparaten, oligo-elementen en omega-3-vetzuren, die niets aan de zaak konden veranderen: wanneer een dieet te onevenwichtig is, kunnen voedingssupplementen dit niet opvangen.

Een dieet dat eindigt op de rand van een coma

Uit het onderzoek dat in de spoedafdeling werd gedaan, bleek een cetonurie van de urine en een zuurte in het bloed, wat bevestigt dat deze vrouw op weg was naar een coma, vergelijkbaar met de coma die optreedt bij mensen die lang vasten of diabetici die geen insuline krijgen. Bij gebrek aan suiker probeert het organisme zijn eigen vetten in suiker om te zetten, wat - wanneer deze reactie te hevig is - ertoe leidt dat er cetonische lichamen worden gevormd die een grote zuurte in het organisme veroorzaken. Braken, maagpijn, gevoel van onbehagen en vervolgens coma zijn daarvan de symptomen... Andere tekenen zijn een snellere ademhaling (om de cetonische lichamen via de luchtwegen te verwijderen) en een stijging van de witte bloedlichaampjes. In extreme gevallen is er sprake van uitdroging en een daling van de elektrolyten in het bloed (vooral natrium).Dankzij een perfusie van dextrose (suiker!) en natriumbicarbonaat kon deze patiënt worden gered, zodat ze er met een grote schrik van af komt! Toch is dit voorbeeld erg belangrijk om te voorkomen dat anderen in dezelfde val lopen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00 The Lancet, vol 367, 18 maart 2006, p958 en 880-881.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De vier waarheden over het Atkins-dieet Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

De European Food Information Council (EUFIC) geeft het Atkins-dieet de doodsteek. Door de vier waarheden van dit vermageringsprogramma op een rijtje te zetten, geeft hij ons voldoende goede redenen om er niet aan te beginnen.

Alle diëten zijn elkaar waard! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Voor het eerst vergeleek een wetenschappelijke studie de doeltreffendheid van de vermageringsdiëten die momenteel in trek zijn. Verdict: bij deze broederstrijd komt niemand als winnaar uit de bus ...

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Kan een dieet uw cognitieve prestaties aantasten? Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

De consumptie van koolhydraten lijkt de fysieke en mentale prestaties te bevorderen, terwijl vermageringsdiëten de neiging hebben om de cognitieve functies te verminderen. Onderzoekers vroegen zich af of koolhydraatarme diëten de cognitieve prestatie...

Meer artikels