• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Het abc van voedingsvezels

Het abc van voedingsvezelsVoedingsvezels zijn een veelbesproken onderwerp. Dat begon in de loop van de jaren 70 en het is nu nog steeds het geval. Is hun heilzame werking nog altijd actueel? We proberen deze vraag voor u te beantwoorden.

Wat zijn vezels?


Dikwijls genoemd als kwaliteitsbewijs van sommige veel verkochte producten, zijn vezels niets anders dan onverteerbare voedingsstoffen. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen, kunnen vezels inderdaad niet verteerd worden door ons lichaam. Ze bereiken dus ongeschonden de dikke darm, waar ze hun heilzaam werk uitvoeren. Alle vezels werken echter niet op dezelfde manier: we moeten onderscheid maken tussen oplosbare en onoplosbare vezels.

Oplosbare en onoplosbare vezels


Of ze oplosbaar of onoplosbaar zijn, vezels hebben een aanvoer van water nodig om hun werk goed te doen. De manier waarop beide soorten vezels op het water reageren, is wel verschillend. In contact met water vormen de oplosbare vezels een gel die heel wat voedselresten aantrekt en vasthoudt. De onoplosbare vezels zuigen zich vol met water en maken de fecaliën minder hard. Dankzij deze eigenschap, vergemakkelijken de onoplosbare vezels de verwijdering van de afvalstoffen en bevorderen de darmtransit. Onoplosbare vezels spelen zo een belangrijke rol bij het vermijden van constipatie en aambeien.

Artikel gepubliceerd door op 23/03/2009

Vindt u het artikel interessant?