Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste

Het abc van voedingsvezels

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Voedingsvezels zijn een veelbesproken onderwerp. Dat begon in de loop van de jaren 70 en het is nu nog steeds het geval. Is hun heilzame werking nog altijd actueel? We proberen deze vraag voor u te beantwoorden.

Wat zijn vezels?


Dikwijls genoemd als kwaliteitsbewijs van sommige veel verkochte producten, zijn vezels niets anders dan onverteerbare voedingsstoffen. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen, kunnen vezels inderdaad niet verteerd worden door ons lichaam. Ze bereiken dus ongeschonden de dikke darm, waar ze hun heilzaam werk uitvoeren. Alle vezels werken echter niet op dezelfde manier: we moeten onderscheid maken tussen oplosbare en onoplosbare vezels.

Oplosbare en onoplosbare vezels


Of ze oplosbaar of onoplosbaar zijn, vezels hebben een aanvoer van water nodig om hun werk goed te doen. De manier waarop beide soorten vezels op het water reageren, is wel verschillend. In contact met water vormen de oplosbare vezels een gel die heel wat voedselresten aantrekt en vasthoudt. De onoplosbare vezels zuigen zich vol met water en maken de fecaliën minder hard. Dankzij deze eigenschap, vergemakkelijken de onoplosbare vezels de verwijdering van de afvalstoffen en bevorderen de darmtransit. Onoplosbare vezels spelen zo een belangrijke rol bij het vermijden van constipatie en aambeien.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Voedingsvezels tegen constipatie Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Constipatie is een vaak voorkomend probleem, maar meestal gaat het niet om een ernstige aandoening. In de meerderheid van de gevallen kunnen de transitproblemen opgelost worden door de voeding aan te passen en meer bepaald door het eten van meer veze...

Eet meer vezels! Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Voedingsvezels hebben heel wat troeven. Ze verbeteren de intestinale transit, verhogen het verzadigingsgevoel, spelen een rol bij de preventie van bepaalde kankers en hebben een positief effect op de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, diabe...

Meer artikels