Het ABC van krachttraining

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Krachttraining of spiertraining is doeltreffend bij alle sportdisciplines. Maar men moet wel weten wat men precies wilt trainen en hoe!

PUB

Spiertraining is overal ...

Vandaag zijn alle sporters, amateurs en professionals, het eens over het belang van specifieke spiertraining. Dat geldt ook voor disciplines die op het eerste gezicht niet veel te maken hebben met dit soort training: snelwandelen, motorsport, boogschieten of tafeltennis. Trainen met weerstand en gewichten doet niet alleen de kracht toenemen, maar ook de snelheid. En ook het algemeen weerstandsvermogen, inclusief de spieren en de gewrichten.

Elk zijn training

Bij het begin van elk oefenprogramma moeten een aantal doelen gesteld worden in functie van de sport en rekening houdend met de persoonlijke sterke en minder sterke punten. De oefeningen worden bepaald, het aantal keren dat ze herhaald moeten worden, het aantal series en zelfs de rustpauzes, net zoals bij interval training. Wat de gewichten betreft wordt een percentage vastgelegd dat overeenstemt met de 'maximale kracht'. Die maximale kracht is erg belangrijk bij spiertraining. Het geeft aan hoe zwaar het gewicht is dat iemand verplaatsen bij een bepaalde oefening (liggend opdrukken, squat, enz.). In een eerste tijd moet de maximale kracht geëvalueerd worden. Daarna wordt het gewicht bepaald volgens het programma, van heel zwaar naar minder zwaar.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/05/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een platte buik met twee keer drie oefeningen Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h43

Dit is een niet agressief oefenprogramma om de buispieren te oefenen zonder ze te forceren. Buikspieren kunnen makkelijk 'bewerkt' worden, maar zonder oefening laten ze het ook snel afweten. Doe deze oefeningen op lange termijn, twee à drie keer per...

Krachttraining tegen osteoporose Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Is spier- of krachttraining voorbehouden aan de playboys en andere stoere kerels die regelmatig naar een fitnesszaal gaan? Neen, uiteraard niet, krachttraining is zelfs goed tegen osteoporose , op voorwaarde dat men de oefeningen voorzichtig aanpakt.

Meer artikels