Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen

Het abc van het tandenpoetsen bij kinderenDat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? Dat is blijkbaar een ander paar mouwen. Hier volgen de antwoorden op de meest concrete vragen.

Het belangrijkste is zo vroeg mogelijk te beginnen met het ritueel van het tandenpoetsen zodat het vanzelfsprekend deel gaat uitmaken van de gewoonten. Omdat kinderen veel leren door een voorbeeld te kopiëren, is het een prima oplossing dat de ouders aan hun kinderen tonen hoe zij hun tanden moeten poetsen. Even belangrijk daarbij is van het poetsen een speelse activiteit te maken.

Vanaf welke leeftijd moeten kindertanden gepoetst worden?

De latere kwaliteit van een gebit wordt reeds zeer jong bepaald. Het is bijgevolg zeer belangrijk de kinderen op zeer jonge leeftijd aan te leren hoe zij zich moeten gedragen op gebied van levenshygiëne, waarvan de mond- en tandhygiëne deel uitmaakt. Al vanaf de leeftijd van 4 maanden, vlak voor het verschijnen van de eerste tandjes, kunt u de mond van jonge kinderen verzorgen met een kompres gedrenkt in lauw water of in een fysiologische zoutoplossing. Dat mag gerust een- of tweemaal per dag gedaan worden om eventuele bacteriën te verwijderen die via de zuigfles of borstvoeding aangebracht werden. Voor een echte poetsbeurt, kunt u beter wachten tot de eerste tandjes er effectief zijn. Gebruik daarvoor een zachte tandenborstel, die op de eerste plaats moet dienen om het tandvlees te masseren. Dit moet uiteraard door de ouders gedaan worden en altijd tweemaal per dag.

Vanaf wanneer kan een kind zelf zijn tanden poetsen?

Wanneer het kind 2 jaar oud is, mag het stilaan beginnen de tandenborstel vast te houden. U blijft achter het kind staan en leert het hoe de tanden moeten gepoetst worden zonder een deel van de mondholte over te slaan. Het is ook vanaf die leeftijd dat u tandpasta mag beginnen gebruiken. Het is nochtans pas vanaf de leeftijd van 5 tot 6 jaar dat een kind echt zelfstandig zijn tanden kan poetsen.
Op die leeftijd wil een kind graag 'zelf' dingen doen en het is bovendien handiger geworden.
Tandenpoetsen kan dan inderdaad zelfstandig gebeuren. De ouders moeten wel controleren of de tanden goed en zorgvuldig gepoetst worden. Zij moeten er ook voor zorgen dat de poetsbeurt zeker 2 minuten duurt.

Artikel gepubliceerd door op 02/01/2008

Bronnen: Antwoorden van Annie Hervé, wetenschappelijke deskundige Procter & Gamble afdeling Mond- en Tandhygiëne.

Vindt u het artikel interessant?