PUBLICITÉ

Het aantal VZA’s neemt nog altijd niet af in België… Waarom?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/08/2013 - 07h32
-A +A

Sinds 2008, na een jarenlange stijging, is het aantal jaarlijkse VZA’s (vrijwillige zwangerschapsafbrekingen) gestabiliseerd in België.

Van een daling is echter nog geen sprake.

Wat moet er gebeuren om deze cijfers te verbeteren?

 

PUB

VZA’s in België: een overzicht

Elk jaar worden er ongeveer 19.000 VZA’s uitgevoerd in België, op 120.000 geboorten.
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een abortus laten plegen, is 27 jaar, en de leeftijdsgroep tussen 20 en 25 jaar is het meest vertegenwoordigd.
Momenteel wordt 72 % van alle VZA’s uitgevoerd via afzuiging.

VZA’s ondanks contraceptie

Nochtans verklaart 91 % van de seksueel actieve vrouwen contraceptie te gebruiken.
Het gebruik van de noodpil is de voorbije jaren sterk gestegen. Jaarlijks worden er meer dan 1 miljoen van verkocht.

Waarom nog zoveel zwangerschapsonderbrekingen

Als contraceptie faalt…
Een groot deel van alle VZA’s is te wijten aan mislukte contraceptie. Het gaat om onverwachte zwangerschappen ondanks het gebruik van de contraceptiepil, het condoom, spiraaltje of implantaat. Elke contraceptiemethode kent nu eenmaal een bepaald mislukkingspercentage, wat het aantal VZA’s gedeeltelijk verklaart.

Fout gebruik van contraceptie
Ook deze factor vormt een verklaring voor een aantal VZA’s. Het vergeten van de pil en een onaangepaste reactie van het koppel daarop, kunnen tot een ongewenste zwangerschap leiden. Ook verkeerd gebruik van het condoom is een risicofactor. Het vergeten aanbrengen van een pleister of contraceptiering (vaginale ring) kan eveneens een zwangerschap veroorzaken.

Foute reflexen
Het kan ook gebeuren dat koppels onder invloed van alcohol of psychoactieve drugs niet meer in staat zijn om contraceptie van het type condoom correct aan te brengen. Een vrouw die de pil nam en daar na het afspringen van haar relatie mee gestopt is, kan iemand anders ontmoeten en het zwangerschapsrisico fout inschatten als ze een nieuwe seksuele relatie begint, omdat de vertrouwde bescherming van de pil is weggevallen. En dan hebben we het nog niet over het aantal vrouwen dat hun partner blindelings gelooft als die hun vertelt: “Vertrouw me, ik zorg voor alles”. Onderverstaan: ik gebruik de terugtrekmethode. Die nochtans bekendstaat om haar hoog faalpercentage…

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/08/2013 - 07h32

Rapport van de Nationale Evaluatiecommissie van de wet van 3 april 1990 betreffende de zwangerschapsafbreking, 31 december 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ