• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hersenvliesgezwel

Hersenvliesgezwel

Gezwel uitgaande van de cellen van de hersenvliezen. Ongeveer 15 procent van de gezwellen binnen de schedel betreft de hersenvliezen.
Gezwellen van de hersenvliezen kunnen op iedere leeftijd voorkomen, echter het meest tussen de veertig en vijftig jaar. Ze zijn meestal goedaardig en groeien langzaam, waardoor ze jarenlang aanwezig kunnen zijn zonder ziekteverschijnselen te geven.

De belangrijkste verschijnselen of symptomen zijn:
- hoofdpijn;
- sufheid;
- slaperigheid;
- verlies van geestelijke spankracht.

De gezwellen gaan uit van het harde hersenvlies of van het spinnenwebvlies en kunnen in het hersenweefsel ingroeien. Omdat het zenuwweefsel in de verbeende schedel geen mogelijkheden heeft tot uitwijken, veroorzaakt elk proces binnen de schedel dat ruimte inneemt een gevaarlijke toestand. Alleen bij jonge kinderen bestaat de mogelijkheid van uitzetting van de schedel.
Indien een gezwel in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op herstel zeer groot omdat de meeste hersenvliesgezwellen gemakkelijk kunnen worden geopereerd. Ze liggen aan de buitenkant van het hersenweefsel en kunnen daarom vaak worden verwijderd zonder beschadiging van de hersenen.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Neurologie

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Kankers

Neem deel aan de meest recente discussies