Hersentumoren : temozolomide voortaan terugbetaald

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
-A +A

Op 1 mei 2006 is een wet van kracht geworden waardoor temozolomide voortaan wordt terugbetaald. Temozolomide wordt gebruikt bij de behandeling van glioblastoom, de meest agressieve hersentumor .

PUB

In België wordt jaarlijks bij ongeveer 1.000 volwassenen een hersentumor vastgesteld. Een primaire kwaadaardige hersentumor wordt opgespoord bij 1 man op 178 en 1 vrouw op 243 onder de 75 jaar. Elk jaar sterven ongeveer 700 Belgen aan de gevolgen van een hersentumor . Multiform glioblastoom is één van de gevaarlijkste kwaadaardige hersentumoren .

Temozolomide : betere overlevingskansen en levenskwaliteit

Sinds temozolomide gebruikt wordt als ondersteunende en combinatiebehandeling bij radiotherapie, betekent ze een stap vooruit bij de behandeling van hersentumoren in het algemeen en van multiform glioblastoom in het bijzonder. Temozolomide verlengt namelijk de levensverwachting en de gemiddelde overlevingsduur van de patiënten, en verbetert ook hun levenskwaliteit. Een recente studie in opdracht van de Europese Organisatie voor Kankeronderzoek en -behandeling (EORTC) en van het National Cancer Institute of Canada (gepubliceerd in The New England Journal of Medicine) heeft de doeltreffendheid van temozolomide beschreven. Ze volgde 573 patiënten in 85 centra. Ze werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: de eerste groep kreeg een behandeling op basis van radiotherapie, de tweede kreeg daarnaast ook temozolomide toegediend. In die laatste groep was 26,5 % van de patiënten na twee jaar nog in leven, tegen slechts 10,4 % in de eerste groep. Voor het eerst in de geschiedenis van de neuro-oncologie konden dergelijke resultaten worden geboekt. Alleen al het feit dat de tweejaarsoverleving bijna verdrievoudigde, wordt door neuro-oncologen als een belangrijke stap vooruit beschouwd.

Temozolomide: voortaan terugbetaald

Voor de Belgische regering was het positieve resultaat van de studie dé beslissende factor om de terugbetaling van temozolomide bij de eerstelijnsbehandeling van glioblastoom te versnellen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00 "De regering geeft groen licht voor de terugbetaling van temozolomide, een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt bij de behandeling van kwaadaardig glioom, dankzij zijn spectaculaire resultaten", persbericht van de BANO (Belgische Associatie voor Neuro-Oncologie), april 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mobiele telefoons: de twijfels blijven Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Er wordt onderzocht, geverifieerd, getest en nog eens onderzocht, maar toch kunnen wetenschappers niet met zekerheid aantonen dat de mobiele telefoon gevaarlijk is voor de gezondheid en ook niet dat het toestel verantwoordelijk zou zijn voor het toeg...

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Borstkanker: twee keer minder radiotherapie! Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

Volgens twee nieuwe studies kan het aantal behandelingen met radiotherapie tot de helft teruggebracht worden bij vrouwen die borstkanker hebben in een vroeg stadium. De behandelingen - 13 in plaats van 25 - zouden dezelfde resultaten hebben en ze wor...

Meer artikels