Hersenbloeding

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Beroerte of attaque; bloeding in de hersenen, ontstaan door een scheuring in de wand van een bloedvat, meestal op basis van slagaderverkalking. Door een ziekelijke verandering in de vaatwand (meestal op basis van atherosclerose), maar ook door verhoogde bloeddruk, kan in de vaatwand een zwakke plek ontstaan.
Hersenbloedingen treden meestal op tussen het veertigste en vijfenveertigste jaar. De plaats van de bloeding is vaak in een van de recht omhoog gaande zijtakken van de middelste hersenslagader (arteria cerebri media) diep in de hersenen, waardoor een groot aantal hersenbanen, die van en naar de schors van de grote hersenen lopen, worden getroffen.
Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door een plotseling beginnende bewusteloosheid, die soms wordt voorafgegaan door hevige hoofdpijn. De bloeding kan op elk moment van de dag optreden, zeker ook tijdens actieve bezigheden. Een belangrijk kenmerk is de langzaam blazende en snorkende ademhaling, waarbij het gezicht er opgeblazen en rood uitziet. Door de snelheid van optreden spreekt men van een beroerte.
De aandoening leent zich zelden voor een operatieve ingreep. Door een uitgebreide fysiotherapeutische behandeling kan het herstel van de patiënt in belangrijke mate worden bevorderd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is 'breken van een aneurysma'? Gepubliceerd op 08/02/2011 - 13h31

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader . Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan...

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Meer artikels