• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hersenaneurysma

Hersenaneurysma

Plaatselijke verwijding van een bloedvat in de hersenen. Het bloedvat vertoont meestal een zakvormige uitstulping op basis van een aangeboren misvorming. Ter plaatse is de vaatwand minderwaardig en kan gemakkelijk barsten waardoor een bloeding ontstaat.
De meeste aneurysma)s bevinden zich in het beginstuk van de grote hersenslagaders, nog buiten het eigenlijke hersenweefsel. De bloeding treedt dan ook meestal op in een ruimte tussen de hersenvliezen. Veelal is dit de ruimte tussen het spinnewebvlies (arachnoïdea) en het zachte hersenvlies (pia mater). Er is dan sprake van een arachnoïdale bloeding.
Indien een scheur in een bloedvat optreedt en een bloeduitstorting optreedt, krijgt de patiënt zeer hevige hoofdpijn en kan daarbij het bewustzijn verliezen. De verschijnselen gelijken op die van een hersenbloeding.
Zeer gevreesd is bij dergelijke bloedingen het optreden van herhalingen, wat in ongeveer vijftig procent van de gevallen gebeurt. Breekt de bloeding door in het hersenweefsel dan ontstaan vaak halfzijdige verlammingen en gevoelsstoornissen. Ook kan het lekkende bloedvat het weefsel, dat door het vat van bloed wordt voorzien, bloedeloos maken, waardoor versterf van hersenweefsel optreedt.
Een bloeding uit een aneurysma kan op elke leeftijd voorkomen. De uitstulping kan toenemen in de loop van het leven en op een gegeven moment barsten. Een operatie kan een herhaling voorkomen, waarbij het aneurysma wordt afgeklemd en de scheur in de vaatwand hersteld.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Medische encyclopedie, rubriek Hersenen, zenuwen

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Hart- en vaatziekten

Neem deel aan de meest recente discussies