Hersenaneurysma

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Plaatselijke verwijding van een bloedvat in de hersenen. Het bloedvat vertoont meestal een zakvormige uitstulping op basis van een aangeboren misvorming. Ter plaatse is de vaatwand minderwaardig en kan gemakkelijk barsten waardoor een bloeding ontstaat.
De meeste aneurysma)s bevinden zich in het beginstuk van de grote hersenslagaders, nog buiten het eigenlijke hersenweefsel. De bloeding treedt dan ook meestal op in een ruimte tussen de hersenvliezen. Veelal is dit de ruimte tussen het spinnewebvlies (arachnoïdea) en het zachte hersenvlies (pia mater). Er is dan sprake van een arachnoïdale bloeding.
Indien een scheur in een bloedvat optreedt en een bloeduitstorting optreedt, krijgt de patiënt zeer hevige hoofdpijn en kan daarbij het bewustzijn verliezen. De verschijnselen gelijken op die van een hersenbloeding.
Zeer gevreesd is bij dergelijke bloedingen het optreden van herhalingen, wat in ongeveer vijftig procent van de gevallen gebeurt. Breekt de bloeding door in het hersenweefsel dan ontstaan vaak halfzijdige verlammingen en gevoelsstoornissen. Ook kan het lekkende bloedvat het weefsel, dat door het vat van bloed wordt voorzien, bloedeloos maken, waardoor versterf van hersenweefsel optreedt.
Een bloeding uit een aneurysma kan op elke leeftijd voorkomen. De uitstulping kan toenemen in de loop van het leven en op een gegeven moment barsten. Een operatie kan een herhaling voorkomen, waarbij het aneurysma wordt afgeklemd en de scheur in de vaatwand hersteld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is 'breken van een aneurysma'? Gepubliceerd op 08/02/2011 - 13h31

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader . Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan...

Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Meer artikels