• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Herpes van de ogen : een miskende urgentie

Herpes van de ogen : een miskende urgentie

Herpes van de ogen is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de geïndustrialiseerde landen en is verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de hoornvliestransplantaties. Elk jaar worden 10.000 Belgen erdoor getroffen.

De allereerste symptomen vormen een medische urgentie.

$Wat is herpes$

Herpes van de ogen is een frequente virusziekte die doeltreffend kan worden behandeld met antivirale middelen op voorwaarde dat de diagnose tijdig wordt gesteld en de behandeling snel wordt ingesteld.De eerste symptomen zijn over het algemeen zeer discreet : een acute conjunctivitis met een rood tranend oog, een gevoel van zand in het oog en een gezwollen ooglid.

 • Als u blaasjes rond het oog of op het ooglid vertoont,
 • als u gemakkelijk koortsblaasjeskrijgt,
 • als u in contact bent geweest met iemand met herpes,moet u zo snel mogelijk een oogarts raadplegen !

De infectie kan zich uitbreiden tot het hele hoornvlies (keratitis) en de hoornvliesletsels verminderen het gezichtsvermogen.Een herpes van de ogen komt gemakkelijk terug. En telkens wordt het hoornvlies nog meer beschadigd en wordt het nog meer troebel. Het virus veroorzaakt ook zenuwletsels, die leiden tot een verlies van gevoeligheid van het oog. Koorts, vermoeidheid, stress en blootstelling aan de zon werken de infectie in de hand.

Herpes, een uiterst besmettelijk virus

Herpes van de ogen wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1 of HSV-1. Dit virus is uiterst besmettelijk en eens in het lichaam binnengedrongen, blijft het er levenslang ! Het trekt zich terug in een zenuwganglion en af en toe begint het zich te vermenigvuldigen, wat leidt tot al dan niet zichtbare opflakkeringen van herpes. Men kan dus besmettelijk zijn zonder het te weten.Het virus wordt overgedragen door contact met de huid of de slijmvliezen van een besmette persoon. Buiten het lichaam blijven de virussen enkele uren besmettelijk en kunnen ze dan ook, weliswaar uitzonderlijk, worden overgedragen door besmette voorwerpen (linnen, toiletartikelen, enz.).

Geen automedicatie tegen herpes!

Enkele druppels of een zalf in een rood oog doen zonder de oorzaak ervan te kennen, kan bijzonder gevaarlijk zijn. Oogdruppels die corticoïden bevatten, kunnen immers desastreuze gevolgen hebben. Corticoïden kunnen immers een "opflakkering" van de infectie teweegbrengen met uitbreiding van de verzwering (ulcusvorming), gaande tot perforatie van het oog.

Om een dergelijke catastrofe te voorkomen moet u, als u om onduidelijke redenen een rood oog hebt, een arts raadplegen.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 31/08/2012
Origineel artikel geschreven door op 10/03/2003

Bronnen: Persmededeling van de Herpesvereniging, januari 2003 www.herpes.asso.fr

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Aandoeningen die onze ogen bedreigen...

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden