Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste

Heren: weet u wel met een scheerapparaat om te gaan?

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 10h26
-A +A

Veel mannen kiezen voor een scheerapparaat omdat het praktisch, snel en niet duur is. Hoort u ook bij de club? Dan hebt u vast al wel gemerkt dat de trend van het scheren ook enkele minder aangename kantjes heeft. We geven u enkele tips om een scheerapparaat te gebruiken volgens de regels van de kunst. Een scheerapparaat is inderdaad heel praktisch, voor eender welke zone die u wilt scheren. Maar dit dagelijkse ritueel kan de huid irriteren. Dermatoloog Didier Coustou* doet nog eens de juiste toe te passen routine uit de doeken voor een mooie en verzorgde huid.

Is een scheerapparaat geschikt voor alle huidtypes?


Scheren lijkt een zachte en volledig onschadelijke techniek. Toch is zo’n toestel niet per se voor alle huidtypes geschikt. Dr. Coustou: "Sommige huidtypes en bepaalde types van haar kunnen minder goed tegen het scheren. Zo zullen mannen met een gevoelige huid of een huid met heel harde haren en/of gekruld haar meer hinder ondervinden na het scheren."

Waarom irriteert een scheerapparaat mijn huid?


Na het scheren hebben sommige mannen soms last van een geïrriteerde, rode, warm en branderig aanvoelende huid (door scheerwondjes); soms ook trekt hun huid, hebben ze ingegroeide haren of kampen ze zelfs met "folliculitis, een ontsteking van het haarzakje", voegt de dermatoloog eraan toe. Al die ongemakken komen voort van het scheren, want scheren irriteert het haar en de huid. In het beste geval worden de haartjes afgesneden en irriteert het scheermesje het huidoppervlak, maar soms worden de haartjes gewoon uitgerukt omdat de mesjes bot zijn of het scheerapparaat fout wordt gebruikt.
Ingegroeide haren zijn dan weer het gevolg van "het feit dat de afgesneden haartjes niet door de opperhuid raken als ze teruggroeien", aldus de dermatoloog. Mannen met een dikke huid en/of krulhaar krijgen het vaakst met ingegroeide haren te maken.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 10h26

*Interview met dr. Didier Coustou, dermatoloog, consultant Avène (Pierre Fabre).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Epileren en psoriasis: gaat het samen? Geüpdatet op 13/04/2016 - 09h25

Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en m...

Integraal epileren: voor of tegen? Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h41

Integraal epileren is in de mode, vooral bij jongeren wordt ze almaar populairder. Maar is zo’n integrale epilatie echt wel een goed idee?

Hoe epileer je waar? Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

Laser, scheermesje, epileercrème, elektrisch scheerapparaat, warme was, koude was, er zijn heel wat epileermiddelen, maar weet u ook welk middel het best past bij welke lichaamsplek? Het maken van een goede keuze is niet onbelangrijk.

Epilatie van de bikinilijn: welke methode moet u kiezen? Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h44

Scheren, epileren en depileren . Dit zijn de drie mogelijkheden om van onze ontsierende haartjes af te raken zonder dat u naar een dermatoloog of schoonheidsspecialiste moet. Maar als het om de epilatie van de bikinilijn gaat, zijn ze niet allemaal e...

Meer artikels