Hepatitis: informeren en opsporen helpt genezen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/01/2008 - 00h00
-A +A

Ook vandaag nog maakt hepatitis veel slachtoffers in de geïndustrialiseerde landen. De ziekte kan nochtans voor een groot deel worden vermeden en ook genezen... We hadden een gesprek met professor Jean-Pierre Zarski* over de rol van alcohol in hepatitis B en C en over de overdracht van het virus.

PUB

Kan alcohol een invloed hebben op de ontwikkeling van hepatitis?

Professor Zarski: Overmatig en langdurig alcoholverbruik kan leiden tot de ontwikkeling van alcoholhepatitis die dan verder kan evolueren tot levercirrose of leverkanker. Maar vandaag heeft de grote meerderheid van de gevallen van hepatitis een virale oorzaak: het virus van hepatitis B of van hepatitis C. Mensen die kampen met een chronische hepatitis (al dan niet van virale oorzaak) moeten wel weten dat chronisch alcoholverbruik alle leverziekten verergert.

Heeft alcohol ook een invloed op de behandeling van hepatitis?

Professor Zarski: De behandeling van hepatitis vergt geen speciaal voedingsdieet. De enige aanbevelingen: het overdadige verbruik van alcohol is ten sterkste af te raden en als men overgewicht heeft, valt het te overwegen om raad te vragen rond de voeding. Chronisch alcoholverbruik vermindert de kansen van slagen van de behandeling, maar mannen mogen 30gram/dag oftewel 3 glazen drinken en vrouwen 20gram/dag oftewel 2 glazen. In geval van levercirrose moet alcohol wel volledig gebannen worden. Daarnaast stopt men ook beter met roken, en de inname van geneesmiddelen (afgezien dan van de geneesmiddelen die specifiek zijn voorgeschreven voor de behandeling van hepatitis) mag enkel onder medisch toezicht gebeuren. Sommige geneesmiddelen zijn namelijk te ontraden in geval van chronische hepatitis.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Meer artikels