• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hepatitis: informeren en opsporen helpt genezen

Hepatitis: informeren en opsporen helpt genezenOok vandaag nog maakt hepatitis veel slachtoffers in de geïndustrialiseerde landen. De ziekte kan nochtans voor een groot deel worden vermeden en ook genezen... We hadden een gesprek met professor Jean-Pierre Zarski* over de rol van alcohol in hepatitis B en C en over de overdracht van het virus.

Kan alcohol een invloed hebben op de ontwikkeling van hepatitis?

Professor Zarski: Overmatig en langdurig alcoholverbruik kan leiden tot de ontwikkeling van alcoholhepatitis die dan verder kan evolueren tot levercirrose of leverkanker. Maar vandaag heeft de grote meerderheid van de gevallen van hepatitis een virale oorzaak: het virus van hepatitis B of van hepatitis C. Mensen die kampen met een chronische hepatitis (al dan niet van virale oorzaak) moeten wel weten dat chronisch alcoholverbruik alle leverziekten verergert.

Heeft alcohol ook een invloed op de behandeling van hepatitis?

Professor Zarski: De behandeling van hepatitis vergt geen speciaal voedingsdieet. De enige aanbevelingen: het overdadige verbruik van alcohol is ten sterkste af te raden en als men overgewicht heeft, valt het te overwegen om raad te vragen rond de voeding. Chronisch alcoholverbruik vermindert de kansen van slagen van de behandeling, maar mannen mogen 30gram/dag oftewel 3 glazen drinken en vrouwen 20gram/dag oftewel 2 glazen. In geval van levercirrose moet alcohol wel volledig gebannen worden. Daarnaast stopt men ook beter met roken, en de inname van geneesmiddelen (afgezien dan van de geneesmiddelen die specifiek zijn voorgeschreven voor de behandeling van hepatitis) mag enkel onder medisch toezicht gebeuren. Sommige geneesmiddelen zijn namelijk te ontraden in geval van chronische hepatitis.

Artikel gepubliceerd door op 22/01/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden