PUBLICITÉ

Hepatitis A en B: breng ze niet mee uit vakantie!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/01/2006 - 00h00
-A +A

Hepatitis A en B zijn ernstige leveraandoeningen die zich blijven verspreiden en … dodelijke slachtoffers blijven maken! Toch kunt u er zich doeltreffend en duurzaam tegen beschermen door u te laten inenten. Zodat ze geen nare vakantiesouvenir worden.

PUB

Hepatitis A en B komen nog altijd frequent voor in ons land. Zo werd in 2003 een stijging van 13 % opgetekend van het aantal gevallen van hepatitis A ten opzichte van 2002. Terwijl de ongeveer 70.000 Belgen die drager zijn van het hepatitis B-virus een "overdrachtreservoir" vormen waardoor de infectie zich kan verspreiden. Meer dan 90 % van de Belgen beschouwt hepatitis als een ernstige aandoening, terwijl 75 % zich ervan bewust is dat iedereen de ziekte kan oplopen. Toch is 1 op de 2 Belgen niet van plan om zich te laten inenten. Dit grote verschil zou te verklaren zijn doordat er bij het grote publiek nog altijd heel wat vooroordelen leven over vaccinatie, en door gebrekkige communicatie met de arts.

Een ernstige ziekte...

Hepatitis is een leveraandoening. Vandaag is 2 % van alle gevallen van hepatitis A fulminante hepatitis die een dodelijke afloop kan hebben. Hepatitis A leidt meestal tot 3 maanden werkonbekwaamheid. Hepatitis B wordt in 10 % van de gevallen chronisch en evolueert naar cirrose en leverkanker. Hepatitis B veroorzaakt jaarlijks meer dan één miljoen doden op wereldvlak.

... en bovendien besmettelijk

Iedereen kan hepatitis A oplopen. Heel ver moeten we daarvoor niet gaan; zo is het virus sterk aanwezig in de vorige Oostbloklanden, in Turkije, Egypte, Marokko en Tunesië. Op die manier vormen er zich kleine besmettingshaarden rond vakantiegangers en reizigers, een beetje zoals kringen in het water. Hepatitis A wordt verspreid via besmet water en voedsel. De ziekte woedt overal ter wereld, dus is systematische inenting aan te raden, vooral bij gebrekkige hygiëne. Hepatitis B is 100 keer besmettelijker dan aids. Jaarlijks worden er op wereldvlak 20 miljoen nieuwe infecties geregistreerd. Hepatitis B wordt overgedragen via bloed en seksueel contact, en door andere lichaamsvochten zoals speeksel. Personen met seksueel risicogedrag en mensen die mogelijk een medische behandeling nodig hebben tijdens hun verblijf in het buitenland (expatriates, reizigers naar verre besmettingen, reizigers die gewond kunnen raken tijdens een sportieve expeditie enz.) doen er goed aan zich te laten inenten.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/01/2006 - 00h00 Sensibiliseringscampagne voor vaccinatie tegen hepatitis A en B, IPSOS-studie, mei 2005. Reizigersconsultatie, Cliniques Universitaires Saint-Luc (Bruxelles)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ