• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hepatitis C wordt ook seksueel overgedragen

Hepatitis C wordt ook seksueel overgedragen Hepatitis C kan seksueel overgedragen worden in geval van risicogedrag. Een reden te meer om het gebruik van condooms te promoten, want als hepatitis C chronisch wordt, kan ze cirrose en leverkanker veroorzaken.

In de meeste gevallen gaat een besmetting met het hepatitis C virus onopgemerkt voorbij en weet de patiënt niet eens dat hij besmet is. In sommige gevallen uit de ziekte zich in de vorm van geelzucht en wordt de diagnose gesteld via een bloedonderzoek waarbij men de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus aantreft. Dat is niet zo erg, maar als hepatitis chronisch wordt dan is dat wel ernstig. Het belangrijkste symptoom is aanhoudende vermoeidheid. Soms wordt de diagnose gesteld naar aanleiding van een bloedonderzoek waarbij transaminasen opgespoord werden. Als het transaminasengehalte verhoogd is, dan wijst dat op hepatitis en op de aanwezigheid van het virus. Naast de vermoeidheid, kan de lever na een chronische evolutie van 10 à 20 jaren tijd ernstig beschadigd zijn. Dat kan tot cirrose lijden (ook als men nooit een glaasje teveel drinkt!) en ook tot kanker. Hepatitis is vandaag dan ook een van de belangrijkste redenen voor levertransplantatie.

Seksuele overdracht is mogelijk bij risicogedrag

Tot voor kort dacht men dat het virus vooral via het bloed werd doorgegeven (transfusie, chirurgische ingreep, piercings, scheermesjes, enz.) en dat geldt bij een grote meerderheid van het aantal besmettingen. Toch gaan wetenschappers vandaag uit van seksuele overdracht bij personen met seksueel risicogedrag. Ze baseren zich daarvoor op drie argumenten:

 • het risico is hoger bij mensen met seksueel risicogedrag
 • de gelijktijdige aanwezigheid van andere seksueel overdraagbare infecties
 • het virus is identiek (hetzelfde genotype) bij de besmette persoon en bij zijn seksuele partners.

Dat betekent concreet dat bij stabiele relaties het risico op seksuele overdracht zo goed als nul is. En dat het bij seksueel risicogedrag 10 tot 20 % bedraagt. Met andere woorden: traumatiserende handelingen die de kans op bloedcontact verhogen. Bij dergelijke handelingen of meerdere sekspartners moet het gebruik van het condoom verder gepromoot worden.

Het wil ook zeggen dat als u aan chronische vermoeidheid lijdt, u zich best laat controleren op hepatitis C, ook als u niet in contact kwam met bloed.

Artikel gepubliceerd door op 20/09/2005

Bronnen: Le quotidien du médecin, nr 7794 van dinsdag 6 september 2005

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden