• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hepatitis C: weer naar de oude methoden

Hepatitis C: weer naar de oude methodenAderlatingen, een behandeling die nog weinig wordt toegepast, zou wel eens weer op de voorgrond kunnen treden. Een Japanse groep heeft immers aangetoond dat aderlatingen gunstige effecten hebben bij patiënten met chronische hepatitis C die niet op de huidige behandelingen reageren.

Vroeger werden aderlatingen toegepast om de "slechte lichaamsvochten uit het lichaam te laten ontsnappen". Met de evolutie van de geneeskunde is die praktijk uiteraard volledig achterhaald. Een Japans team heeft nu echter aangetoond dat aderlatingen een interessant alternatief zouden kunnen zijn bij chronische hepatitis C als de klassieke behandeling faalt.

Hepatitis C

Hepatitis C is een virusziekte van de lever die door het bloed wordt overgedragen. De ziekte evolueert zeer lang zonder symptomen en kan in een aantal gevallen chronisch worden. Dat kan leiden tot cirrose en nadien tot leverkanker. De evolutie van de ziekte kan worden gevolgd door de transaminasen te doseren. Transaminasen zijn leverenzymen; een stijging van de transaminasen wijst op vernietiging van de levercellen.

Het nut van aderlatingen

De lever en de nieren zijn de organen die het lichaam zuiveren. De zuivering van de rode bloedcellen en van het ijzer dat ze bevatten, is een sleutelfunctie die kan worden opgevangen door aderlatingen.Een Japanse studie onderzocht het effect van aderlatingen bij patiënten die niet verbeterden onder interferon (klassieke behandeling voor hepatitis C).Bij 25 patiënten werden regelmatig aderlatingen uitgevoerd en bij 13 patiënten niet; deze laatste vormden de controlegroep.

Artikel gepubliceerd door op 11/03/2002

Bronnen: Yano. Am. J. Gastroenterol. 2002; 97: 133-137.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden