• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstel

Hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstelOpgelet, hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstel. Ieder zijn eigen tandenborstel!

Hepatitis C is een ongeneeslijke ziekte: de hepatitis wordt chronisch, wat eerst kan leiden tot levercirrose en daarna tot leverkanker. Daarom is het zo belangrijk patiënten die niet weten dat ze positief zijn, op te sporen.Bovendien kunnen ze de ziekte zonder het te weten overdragen.

Detail van levernecrose

Duitse onderzoekers roepen ons op tot waakzaamheid en raden het gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels af. Bij besmette personen bevat het mondspoelwater vóór en na het poetsen van de tanden in resp. 30 en 38% van de gevallen sporen van het hepatitis C-virus. Deze percentages dalen niet, ook als de tandenborstels na gebruik zorgvuldig met een zoutoplossing worden gewassen.

Natuurlijke tandenborstel die in Nieuw-Caledonië wordt gebruikt.

In afwachting dat deze gegevens worden bevestigd, dus geen gemeenschappelijke tandenborstel gebruiken! Ter herinnering, het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen via bloed of seksueel contact, maar in bijna 40% van de gevallen is de wijze van overdracht niet bekend.

Dus niet de tandenborstel van iemand anders gebruiken, maar ook niet zijn scheerapparaat, nagelknipper, kortom elk voorwerp dat microverwondingen kan veroorzaken en het virus kan overdragen.

Bronnen: Schorr, Reuters Health, 24 mai 2002.

Vindt u het artikel interessant?