• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Hepatitis B, C en aids: snij- en prikongevallen in het ziekenhuis

Hepatitis B, C en aids: snij- en prikongevallen in het ziekenhuis

Mensen die in de gezondheidszorg werken en beroepshalve gebruik maken van voorwerpen die snij- en prikongevallen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld naalden.

Zij lopen een verhoogd risico op ernstige infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn en die doorgegeven worden via het bloed.

De risicogroepen: artsen en verpleegkundigen

In ziekenhuizen zijn snij- en prikongevallen de meest voorkomende werkongevallen.

De meeste doen zich voor in de kamer van de patiënt en in de operatiezaal. De belangrijkste bron van besmetting zijn naalden gevuld met bloed. Medisch personeel en verpleegkundigen worden het meest blootgesteld aan risico's, maar in één geval op de drie is het slachtoffer niet diegene die het snij- of prikobject aanvankelijk gebruikte.

Ondanks de toename van het aantal veiligheidsmaatregelen en -protocollen neemt het aantal snij- en prikongevallen almaar toe. Ze treden vooral op in diensten waar zorg verstrekt wordt en waar artsen en verpleegkundigen injecties toedienen, een wonde hechten, een insnijding maken en ook wanneer ze instrumenten opruimen.

Maar het medisch en verpleegkundig personeel zijn niet de enige risicopersonen. Ook verzorgend personeel, laboranten en technische medewerkers behoren tot de risicogroep.

Hepatitis B, hepatitis C en HIV

De belangrijkste besmettelijke infecties zijn hepatitis B, hepatitis C en het hiv (het virus dat aids veroorzaakt). In geval van een snij- of prikongeval bedraagt het besmettingsrisico via een naald:

 • één op de drie voor hepatitis B
 • één op de dertig voor hepatitis C
 • één op de 300 voor het hiv

Elk jaar bedraagt het risico op besmetting via bloed dertig ongevallen per honderd bezette bedden. Dat gemiddelde weerspiegelt niet altijd de realiteit omdat meer dan 60% van de snij- en prikongevallen niet aangeven wordt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 03/01/2006

Bronnen: Perscommuniqué : 'Risico's van snij- en prikongevallen in ziekenhuizen: te vaak onderschat/UZ Gent ontwikkelde programma om veiligheid op werkvloer te optimaliseren', december 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden