• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hepatitis A kan uw vakantie grondig verpesten

Hepatitis A kan uw vakantie grondig verpesten Ze kunnen zo verleidelijk zijn, die prachtige buffetten, in een eetzaal met uitzicht op de oceaan of de jungle! Maar als u vóór uw vertrek niet de moeite hebt genomen om u te laten inenten tegen hepatitis A, loert er zelfs bij het rijkelijkste buffet in het meest luxueuze hotel een spelbreker om de hoek.

Een soms erg invaliderende ziekte

Hepatitis A (of virale geelzucht) is een ziekte die de lever aantast. Ze wordt overgedragen tussen mensen, maar wel via voedsel en drank. Zo kan een glas vruchtensap besmet zijn met het virus, dat afkomstig is uit de stoelgang van een patiënt.
De incubatietijd bedraagt 2 tot 6 weken na contact met het virus. De persoon in kwestie krijgt geelzucht, met als symptomen: een gele huidskleur, misselijkheid en koorts. Hij voelt zich gedurende enkele dagen of zelfs weken niet goed. Hepatitis A kan zeer invaliderend zijn. Het herstel kan maanden duren, en in sommige gevallen (1/1.000) kent de ziekte een dodelijke afloop. Gelukkig krijgt niet al wie in contact is gekomen met het virus ook de ziekte en produceren sommigen antilichamen.

De risicogebieden

Laat u inenten tegen hepatitis A zodra u Europa verlaat en naar Azië, Latijns-Amerika of Afrika reist, ongeacht de duur van uw verblijf. Trouwens, ook bepaalde Europese regio's zijn risicogebieden voor hepatitis A. Het risico mag dan al in Oost- en Zuid-Europa veel lager liggen dan in de rest van de wereld, bij een wat langer of avontuurlijk verblijf in die landen is vaccinatie tegen hepatitis A geen luxe. Ook het zuiden van Italië houdt bijvoorbeeld een zeker risico in, maar u kunt het uitschakelen door inenting.

Artikel gepubliceerd door op 03/10/2006

Bronnen: Publi-info: Voor verdere informatie over gezondheid op reis en de nodige vaccins, surf naar www.vacciweb.be

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden