• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hennatatoeage: kans op levenslange allergie!

Hennatatoeage: kans op levenslange allergie!

Denk eerst goed na als u van plan bent een hennatatoeage te laten plaatsen. Een natuurlijke kleurstof? Niets is minder zeker! In de industrie wordt vaak een zeer courant product aan henna toegevoegd en dat product kan levenslange allergie veroorzaken.

Hennatatoeages en allergie

Semi-permanente hennatatoeages, die binnen twee weken zouden moeten verdwijnen, houden een risico van laattijdig eczeem in. De getatoeëerde zone zwelt, wordt rood, begint te jeuken en er verschijnt een contacteczeem dat de vorm aanneemt van de initiële tatoeage. Het vervelendste is dat de allergie kan leiden tot een levenslange hypersensibilisatie.

De oorzaak: PPD of parafenyleendiamine

Deze reactie wordt veroorzaakt door parafenyleendiamine (PPD), een kleurstof die aan henna wordt toegevoegd om de tint te versterken en de binding aan de huid te verbeteren. Maar PPD wordt in te hoge concentraties gebruikt. PPD wordt in de industrie courant gebruikt om textiel te kleuren en in haarlak en wordt in een concentratie tot 6% gewoonlijk goed verdragen.

Eens men overgevoelig is voor PPD, wordt men allergisch voor alle kleurstoffen die PPD bevatten, zelfs in de toegestane concentratie, en zelfs voor kledingstukken die gekleurd zijn met die kleurstof zoals jeans. Bij elke contact zal het eczema opnieuw verschijnen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2011
Origineel artikel geschreven door op 30/07/2002

Bronnen: 20ste Wereldcongres voor Dermatologie, 1-5 juli 2002, Parijs

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zomerallergieën

Vindt u het artikel interessant?