• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Hemochromatose: opsporingsonderzoek best vanaf 20 jaar!

Artikel gepubliceerd door op 29/05/2013

Bronnen: Persbericht van’Association Hémochromatose France’, maart 2013, http://www.hemochromatose.fr/


Hemochromatose: opsporingsonderzoek best vanaf 20 jaar!

Het is belangrijk dat de screening van hemochromatose of de ijzerstapelingsziekte al gebeurt vanaf 20-35 jaar. Anders dreigt de aandoening tot tal van gezondheidsproblemen te leiden.

 

Hemochromatose is de meest voorkomende erfelijke ziekte

Hemochromatose of ijzerstapelingsziekte is de meest voorkomende erfelijke ziekte. Eén op de 300 Belgen heeft er last van. Toch is deze potentieel ernstige, pijnlijke en erg hinderlijke ziekte bij het grote publiek weinig bekend. De erfelijke ziekte wordt veroorzaakt door het wegvallen van hepcidine, het ijzerhormoon dat de opname van ijzer in het spijsverteringskanaal regelt. Als gevolg daarvan wordt het ijzer in het voedsel in te grote hoeveelheden opgenomen en stapelt het zich geleidelijk aan op in het lichaam. Op termijn veroorzaakt dat soms onherstelbare schade aan het merendeel van de organen.

Screening vanaf 20-35 jaar

Volgens professor Henri Michel, voorzitter van de ’Association Hemochromatose’ van Frankrijk, is de tijd voorbij dat «artsen nog patiënten te zien mogen krijgen met ondraaglijke pijn, levercirrose en/of leverkanker, ernstig hartfalen en diabetes als gevolg van een niet tijdig opgespoorde hemochromatose». De screening zou al moeten gebeuren tussen 20 en 35 jaar. Op die leeftijd is de ziekte die te wijten is aan een opstapeling van ijzer in de organen nog goedaardig. Als ze pas met 50-60 jaar wordt opgespoord, is ze soms al ver gevorderd of zelfs fataal geworden. Elk jaar sterven 2.000 mensen aan de aandoening. De screening gebeurt met een simpele bloedafname. De behandeling is gebaseerd op aderlatingen, een eenvoudige en heel efficiënte ingreep om het ijzergehalte in het lichaam te verlagen. 

Meer info? Surf naar http://www.hemochromatosis.be

Artikel gepubliceerd door op 29/05/2013

Bronnen: Persbericht van’Association Hémochromatose France’, maart 2013, http://www.hemochromatose.fr/

Vindt u het artikel interessant?