• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Help uw kind om vrij en gelukkig te worden

Help uw kind om vrij en gelukkig te worden

We zijn allemaal gelijk: we krijgen kinderen om ze gelukkig te maken, maar ontdekken dan vaak dat dit niet zo evident is. Ze kunnen problemen krijgen, af en toe een woedeaanval hebben, bij de minste frustratie aan het huilen gaan, met elkaar vechten, mokken, jaloers zijn, iets wat goed voor ze is niet willen en wat minder goed voor ze is net wel willen, enz.

 

Straffen, belonen, omgaan met frustratie, empathie: hoe maken we onze kinderen vrij en gelukkig?

Door onze relatie met ze te veranderen en er anders naar te kijken, aldus dr. Philippe Presles in een interview met e-gezondheid.

E-gezondheid.be:  Waarom moeten we onze kijk op de kindertijd veranderen?

Philippe Presles: We willen onze kinderen zien vooruitgaan,  we willen dat moment beleven dat ze hun eerste pasjes zetten, dat ze nieuwe woorden uitspreken, met de fiets proberen rijden, tekenen, enz.. Maar een ander, minder opvallend maar even wonderlijk fenomeen is het moment waarop ze het bewustzijn eigen aan ons mensen verwerven. Als je weet dat een dier nog nooit een voorstelling van een soortgenoot heeft gemaakt, dan is het toch pure magie om een kind mannetjes te zien tekenen, hoe onhandig dat in het begin ook is.

Door inzicht te krijgen in hoe kinderen herinneringen opbouwen en hoe het verhaal van hun leven erdoor vorm krijgt, kunnen we ze ook beter begeleiden en helpen om gelukkig te worden. Dat verruimt onze kijk op kinderen. Een kind is dan niet langer enkel een wezen in volle ontwikkeling, maar ook een wezen dat echt vrij en uitzonderlijk wordt.  Door bewustzijn te verwerven wordt een kind in staat om een zelfbeeld te ontwikkelen met een verleden, plannen, fantasie, een innerlijk discours, een voorstelling van goed en kwaad, enz.

Wat zijn de valstrikken in de opvoeding?

Veel ouders zien zich als managers van hun kinderen. Maar  als je een kind wil opvoeden tot een vrij wezen, moet je in de eerste plaats zijn supporter zijn. We moeten het helpen om een autonoom en positief verhaal van zichzelf op te bouwen. Dat is wat telt.

Artikel gepubliceerd door op 23/04/2013

Bronnen: Propos recueillis par Isabelle Eustache

Philippe Presles, « L’Envol de la conscience, aider son enfant à devenir libre et heureux » (éd. Robert Laffont/ Versilio, 2013).

Vindt u het artikel interessant?