Help, ik ben vijftig!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 28/12/2004 - 00h00
-A +A

Veel vijftigers worden zich plots volop bewust van het verouderingsproces. Er is echter een eenvoudig middel om dat tegen te gaan: sporten.

PUB

Het verval vanaf 50: onvermijdelijk?

Eigenlijk begint het verouderingsproces al zodra we geboren worden. Geleidelijk worden onze cellen aangetast, vernieuwen ze zich trager en sterven ze uiteindelijk af. Dit langzame afbraakproces wordt vroeg of laat zichtbaar: rimpels op het gezicht, grijze haren, gewrichtspijn, verminderde gezichtsscherpte enz. Het vreet bovendien ook onze lichamelijke vermogens aan. Heel wat vijftigers merken dat ze niet meer gezwind de trap kunnen beklimmen of geen vijftig meter meer kunnen rennen zonder buiten adem te raken. Daar komen nog eens gewichtsproblemen bij. Vanaf dertig jaar nemen immers alle organen langzaam af in volume. Normaal gezien zouden we dan moeten vermageren, maar het tegendeel is het geval, want de verloren kilo's worden makkelijk gecompenseerd door vetophoping, ook al veranderen we niets aan onze voeding. Beetje bij beetje voltrekt zich een onvermijdelijke evolutie waarbij we steeds meer op onze ouders gaan lijken, niet meteen een aantrekkelijk perspectief…

De verschijnselen die aan de grondslag liggen van dit fysiologisch proces, raken trouwens steeds beter bekend. Het verouderingsproces reageert namelijk zeer sterk op hormoonschommelingen. We kennen uiteraard de menopauze, waarbij de vrouw stopt met ovuleren. Maar ook mannen beginnen vanaf 18 jaar geleidelijk minder testosteron af te scheiden. Niet alleen de geslachtshormonen worden "schaarser" met de leeftijd, ook cortisol. Dit door de bijnieren geproduceerde hormoon speelt een zeer belangrijke rol bij stressbeheersing. Ook de productie van het groeihormoon vermindert vanaf 40 jaar, waardoor de spiermassa afneemt en huid en skelet brozer worden.

Sport voegt leven toe aan de jaren

Gelukkig bestaat er een manier om onze hormoonspiegels op een volledig natuurlijke manier op peil te houden: sport. Regelmatig bewegen blijkt namelijk onze endocriene functies zeer lang in stand te houden. Zo is uit studies gebleken dat een partijtje tennis de afscheiding van groeihormoon meer dan dertig keer doet stijgen. Hetzelfde geldt voor cortisol en testosteron. Sporten stimuleert dus de hormoonproductie, waardoor we beter bestand zijn tegen agressie van buitenaf, ziekten en zelfs stress. Bovendien vertraagt sport het brozer worden van ons beendergestel, iets wat vooral vrouwen treft na de menopauze.

Sporten blijkt dus paradoxaal genoeg extra te renderen op een leeftijd waarop de meesten zich liever niet meer afjakkeren. De uren die we doorbrengen in de fitnesszaal of op het tennisveld, zorgen ervoor dat we veel langer mobiel blijven.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 28/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Sport of bewegen zijn inderdaad de meest voor de hand liggende antwoorden.
Een paar gewoon in de apotheek of grootwarenhuis te verkrijgen vitamines en mineralen geven je nog een extraatje (testosteronverhogend, snellere recuperatie, meer spiervolume (of behoud) en minder vet:
Zink: neem 15 tot 25 mg na een training of voor het slapen.
Vitamine D3: neem 1,500 tot 3,000 µg 1 tot 2 keer per dag.
Omega 3: neem 2 capsules 's morgens, 's middags en 's avonds.
Magnesium: neem 500 mg per dag.
Vitamine C: dit zou je reeds voldoende uit je dagelijkse groenten en fruit (geen banaan!) moeten halen. Indien je sport, neem dan toch een tablet na de training.

Ree.

Extra: je kan je als man ook laten verleiden tot testosteronverhogende middelen, van spuiten tot pleisters. Doe dit NIET! Deze middelen werken alleen zo lang als je ze gebruikt, en zes weken is de maximumperiode. Bovendien nemen deze middelen het over van je lichaamseigen testosteron-aanmaak. Een gezondere aanpak is naar je arts te gaan en een bloedtest te laten nemen. In veel gevallen is het zo dat je prolactineniveau (oestrogeen) aan de hoge kant is. Er bestaat medicatie om die te verlagen, zodat je meer vrij testosteron overhoudt.

PUB
Lees ook
Sarcopenie: als het bergaf gaat Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Ons lichaam verandert voortdurend tijdens ons leven. Op ons veertigste vinden we de tekenen van die trage metamorfose meestal niet zo leuk: de buik- en andere spieren beginnen wat minder strak te worden en geleidelijk aan gaan onze sportieve prestati...

Vijf gulden regels om weer aan sport te doen Gepubliceerd op 22/10/2012 - 11h59

Het is zover. Uw partner, uw huisarts of misschien zelfs uw eigen ego hebben u overgehaald om weer te gaan sporten. Hieronder vindt u enkele tips om rustig aan en zonder blessures te starten . Trek uw sportschoenen aan en ga ervoor!

Verstandig sporten! Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Sport is zeer goed voor de gezondheid, behalve als u er ziek van wordt... Boven de leeftijd van 40 jaar kan sporten zelfs gevaarlijk zijn als men na een lange periode van inactiviteit te hard van stapel loopt. Dat is het onderwerp van het laatste boe...

Meer artikels