Helicobacter pylori wordt niet overgedragen door kussen

Helicobacter pylori wordt niet overgedragen door kussenGoed nieuws, de bacterie H. pylori, die maagzweren veroorzaakt, wordt niet door kussen overgedragen!

Helicobacter pylori is een zeer frequent voorkomende bacterie die maagzweren en -kanker veroorzaakt. Een maagzweer is een frequente aandoening, maar gelukkig ontwikkelen niet alle personen die drager zijn van de bacterie een zweer. Slechts 10 tot 15% van de dragers zal een maagzweer ontwikkelen. De inname van geneesmiddelen, zoals aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire (NSAI) of ontstekingswerende middelen, is nu de belangrijkste oorzaak van ulcuslijden geworden.Volgens de resultaten van een studie zou H. pylori niet overgaan in het speeksel. De bacterie werd opgespoord bij 183 patiënten met dyspepsie (of slechte spijsvertering). Bij 89 patiënten werd H. pylori aangetroffen. Twee subgroepen van de kiem werden aangetroffen bij 80% van de patiënten. H. pylori werd ook opgezocht bij de verwanten: 13 van de 16 partners die aan de test hebben deelgenomen, zijn positief gebleken. Maar bij geen enkel koppel betrof het dezelfde stam van de kiem. Die gegevens bevestigen de hoge frequentie van de bacterie en tonen aan dat de bacterie niet wordt overgedragen door kussen.

Automedicatie vermijden

Een H. pylori-infectie wordt behandeld met antibiotica en zuursecretieremmers om H. pylori uit te roeien. Bij maagpijn tussen de maaltijden of 's nachts moet u dus een arts raadplegen. Irriterende voedingsmiddelen (met name koffie, thee en alcohol) moeten worden vermeden, men moet stoppen met roken en ook wordt aanbevolen niet aan automedicatie te doen. Sommige geneesmiddelen kunnen immers de maagwand belagen en de spijsverteringsklachten verergeren (we denken hierbij vooral aan aspirine en niet-steroïdale ontstekingswerende middelen zoals ibuprofen). De antacida die in de apotheek zonder voorschrift kunnen worden verkregen, verlichten wel, maar genezen dus weer niet.De arts moet de juiste diagnose kunnen stellen om een goede behandeling te kunnen instellen.

Artikel gepubliceerd door op 30/07/2002

Bronnen: Luman, Eur. J. Gastroenterol Hepatol, 14: 521-528, 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten